Dánského korunního prince nepustili do hospody. Před sedmnácti lety by to bylo osudové

22. srpen 2017

Skoro by se dalo říct, že pokaždé, když chce následník dánského trůnu do australského baru, jsou z toho titulky ve světových médiích. Není to proto, že by princ Frederik byl takový opilec, jen jsou pro něj hospody u protinožců tak trochu osudové.

Řadě čtyřicátníků by mohlo polichotit, kdyby po nich při nákupu alkoholu někdo chtěl občanku. Dánskému korunnímu princi Frederikovi kvůli chybějícímu dokladu v Austrálii zakázali vstup do baru. Kromě komplimentu mohl být ale vděčný i za to, že se mu něco podobného nestalo před lety.


Princ Frederik se narodil jako nejstarší syn dánské královny Markéty II. a jejího manžela prince Henrika. Má mladšího bratra, prince Joachima. Během olympijských her v Sydney se Frederik v nočním klubu seznámil s Australankou Mary Elizabeth Donaldson. Královna Markéta II. ani princ Henrik tomuto vztahu nebyli příliš nakloněni, nakonec však ustoupili a 24. září 2003 královna požádala parlament o souhlas se sňatkem.

Od letošního července musí v australském státě Queensland předložit doklad všichni, když chtějí po desáté večer vstoupit na místa, kde se prodává alkohol. Takže lichotky ohledně věku nejsou na místě.

Do hospody v Brisbane prince nakonec pustili. Potřeboval ale pomoc své australské policejní ochranky, která zaměstnance baru přesvědčila, že v případě dánského prince může pravidla obejít. Podle australského deníku Courier Mail k tomu dokonce zajistila souhlas státního Úřadu pro regulaci alkoholu a her.

Na podobný problém prý v Austrálii naráží spousta cizinců. Podle majitele baru, kam šel dánský princ, je to doslova noční můra. Kvůli scannerům na doklady se tvoří fronty a hospody prý přicházejí o zákazníky.

Logo

Kdyby se totéž stalo před sedmnácti lety, Dánsko by nemuselo mít dalšího následníka trůnu. Princ během olympiády v Sydney potkal svou budoucí manželku právě v tamním baru.

Rodačka z Tasmánie princezna Mary v rozhovoru pro australský Kanál 9 řekla, že tenkrát netušila, s kým se začala bavit. Dozvěděla se to až asi o půl hodiny později.

autoři: kla , jaw
Spustit audio