Darujte krev s Českým rozhlasem! Jako moderátor Radiožurnálu Petr Král

1. červen 2016

Zachraňuje životy, ale nedá se vyrobit - jedině darovat. Mluvíme o krvi. Dobrovolných dárců ale u nás ubývá a z registrů je každý rok vyřazeno až 25 tisíc lidí kvůli věku nebo různým nemocem. Proto Český rozhlas každý rok láká dobrovolníky, aby doplnili řady dárců.

Právě dnes startuje další kolo kampaně Daruj krev s Českým rozhlasem. Poprvé pomůže i moderátor Radiožurnálu Petr Král. Jak v Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) říká, před odběrem se člověk musí posilnit, musí doplnit tekutiny a teprve poté může jít darovat krev. „Vím, co mě čeká, a jsem trochu nervózní,“ přiznává.

„Je to můj první odběr, byť jsem se asi před osmi lety o odběr pokoušel, ale tenkrát ten prvotní kontrolní odběr nedopadl dobře, takže jsem byl odeslán domů. A pak si člověk říká: ´Někdy to zkusím, až bude lépe,´a pak do toho vždycky něco přijde a člověk oddaluje, oddaluje, oddaluje…“

Samotný odběr v ÚHKT trvá přibližně 6 minut a Petr Král přijde o 450 mililitrů krve. „Bylo mi řečeno, že budu v lehátku jako na pláži,“ říká se smíchem. Po odběru je třeba rychle nevyskočit z lehátka, ale chvilku posedět, srovnat tlak a opatrně se zvednout.

Budeme rádi, když se do kampaně zapojíte i vy. Pokud chcete darovat krev, stačí se zaregistrovat na webu darujkrev.rozhlas.cz.

autor: ivv
Spustit audio