Demokracie je na rozcestí, říká koordinátor pražské konference Forum 2000

9. říjen 2017

Politická situace v Turecku, Venezuele nebo Rusku. I to jsou témata konference Forum 2000, která začala v neděli večer v Praze. 21. ročník nese název Jak posílit demokracii v nejisté době? Zúčastní se jí například bývalý rakouský prezident Heinz Fischer.

„Letos máme pozvaných i několik významných hostů z Číny nebo vietnamského disidenta,” jmenuje ředitel Fora 2000 Jakub Klepal některé delegáty, kteří budou diskutovat o vnějších i vnitřních problémech demokracie a hledat možná východiska.

První konferenci v roce 1997 zahajoval Václav Havel. Akci inicioval spolu s nositelem Nobelovy ceny za mír Eliem Wieselem. Oba už jsou po smrti, ale tradice setkávání vědců, politiků, náboženských vůdců a dalších osobností v centru Prahy pokračuje. Letos až do 10. října v Žofínském paláci a na dalších místech v Praze.

„Konference je ale streamována i on-line na internetu, na webové stránce www.forum2000.cz a část i na Facebooku,” říká koordinátor konference Tomáš Bouška.

Demokracii dnes ohrožují hlavně lidé

Akce podle něj má stejně mezinárodní renomé jako v dobách, kdy ji před jedenadvaceti lety zahajoval Václav Havel. „Snažíme se držet trendy. Jde třeba o technologie, zapojení mladých lidí nebo neziskového prostoru,” popisuje.

Demokracii ve světě dnes podle něj - možná trochu paradoxně - ohrožují především lidé. „Mám na mysli populismus, korupci a další trendy, kterými demokracii otáčíme proti sobě. Liberální hodnoty začínají upadat a přicházíme na rozcestí do nejisté doby.”

Nadace Forum 2000 má celou řadu sponzorů, ať už těch řadových, nebo korporátů a velkých nadnárodních organizací. „Jsme nezisková organizace, na státní, nestátní i neziskové úrovni - na nadační úrovni - je naše financování zřejmě nejsilnější,” popisuje Tomáš Bouška.

autoři: jch , als
Spustit audio