Disidenti budou muset vstoupit do politiky, měl před 25 lety jasno Pavel Tigrid

27. prosinec 2014

Sametová revoluce v roce 1989 otevřela cestu k návratu i řadě emigrantů. Domů do Československa se vracely osobnosti, které ve světě něco dokázaly ve svých oborech. Tak jako přesně před 25 lety novinář Pavel Tigrid, kterého pozval do Prahy Václav Havel.

Pavel Tigrid hned po příletu na ruzyňské letiště řekl, že ho Václav Havel pozval, aby se zúčastnil volby prezidenta, která bude pozítří a kde Havel kandiduje na úřad hlavy státu. Novináři chtěli vědět, co říká na situaci v Československu očima dlouholetého exulanta – koneckonců ve vlasti nebyl víc než 40 let.

Pavel Tigrid se odvolal na svůj slavný časopis Svědectví, který vydává od poloviny 50. let a jehož výtisky se pašovaly do Československa všemožnými kuriózními způsoby, třeba i v krabicích od pracího prášku.

Podle Tigrida v článcích Svědectví odhadlo správně situaci, když vkládalo naděje do příchodu Michaila Gorbačova do čela Sovětského svazu. Byla to prý jen otázka času, kdy „Gorbačovova přestavba a demokratizační proces zasáhnou taky Československo“.

Do politiky se nechystám, byl přesvědčený Tigrid

Pavel Tigrid se v rozhovoru dostal i k tomu, jestli by dosavadní disidenti měli vstoupit do politiky. Řekl, že on a jeho přátelé počítali s tím, že až se v Československu povede obnovit dodržování lidských práv, budou se z některých členů disentu, například z Václava Havla, muset stát politici.

Tigrid ale zároveň jednoznačně odmítnul, že by do politiky chtěl vstoupit on sám. Do Československa se prý vrátil, aby se seznámil s aktuální situací. Má prý nabídky z několika nakladatelství, co ale přesně bude po návratu do vlasti dělat, neřekl.

autor: vob
Spustit audio