Dítě v autě: Nutnost autosedačky nebo podsedáku neurčuje věk, ale výška a hmotnost

15. červenec 2020

Vždy před začátkem školního roku řeší mnohé rodiny zásadní problém. Jak vozit do školy děti, které potřebují autosedačku, ale jezdí ráno s tátou a odpoledne s mámou? Odkdy může mít dítě jen podsedák a podle čeho se rozdělují autosedačky?

„Rozvážím ráno všechny tři děti autem. Kluky už máme na podsedácích. Máme víc aut, takže jsme do nich ještě podsedáky museli dokupovat a dávat je také babičkám. Je to nutnost,“ potvrzuje mladá maminka, že vozit děti bez autosedačky je riskantní.

A vůbec ne proto, že je za to pokuta až dva tisíce korun a čtyři body k tomu. „Kdyby nebyly připoutané, budu nervózní, že sahají na kliky. Mám prostě pocit jistoty.

Někteří rodiče ovšem tápou, dokdy vlastně dítě autosedačku potřebuje. Zuzana Ambrožová z BESIP vysvětluje, že věk není důležitý. „Podstatná je výška. Dítě menší než 150 centimetrů musí sedět v autosedačce. A také dítě lehčí než 36 kilogramů.

Věděli jste, že...

  • Už náraz při rychlosti pouhých 15 kilometrů v hodině může být pro nepřipoutané dítě smrtelný.
  • Dítě bez autosedačky, které je menší než 150 centimetrů nebo lehčí než 36 kilogramů, se může při nárazu uškrtit bezpečnostním pásem.
  • Pokud připoutáte sebe i dítě jedním bezpečnostním pásem, v případě nárazu ho rozdrtíte vahou vlastního těla.

Od vajíčka po podsedák

Existují celkem čtyři typy autosedaček. Takzvané vajíčko, které se jako jediné používá proti směru jízdy, je určeno dětem od narození do zhruba devíti měsíců.

Také druhý typ má vlastní popruhy, kterými je dítě připoutané. „Ten je spíš pro menší děti. A ideální je, aby autosedačka přesně odpovídala váze dítěte, aby pro ně byla komfortní a samozřejmě bezpečná, dodává Zuzana Ambrožová.

V okamžiku, kdy dítě začne autosedačku přerůstat, tedy když je vyšší než opěrka, je čas na změnu. Autosedačky pro starší děti využívají už přímo pásy auta a vyrábějí se buď s opěrkou, nebo bez. Říká se jim podsedák.

Opěrka je důležitá

Odborník na bezpečnost silničního provozu Robert Šťastný ale doporučuje používat co nejdéle sedačky včetně opěrky: „Zádové opěry mají výborný efekt hlavně na to, aby zajistily dobrou polohu pásu kvůli uškrcení a ochrání i při bočním nárazu, který je velmi častý v městském provozu. A samozřejmě zvyšují komfort jízdy pro děti.

Autosedačka musí mít homologační značku a zkušený prodejce by měl předvést, jak ji v autě správně připevnit. V tom totiž lidé často chybují.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio