Dluhová spirála

11. prosinec 2011
Peníze nikdy nespí

Začne to jednou půjčkou, při potížích s jejím splácením si vezmete druhou a tak dále. Pro toto vytloukání klínu klínem mají ekonomové termín dluhová spirála nebo dluhová past.

Mezi nejrizikovější rodiny patří ty s nižšími příjmy. Často neodhadnou své možnosti a nezvládají hradit své závazky včas. Pak si pod hrozbou vysokých pokut nebo exekucí kvůli nesplácení starých dluhů přiberou dluhy další.

Z této situace není snadné se dostat. Věřitelé přitlačí na pilu a domáhají se zaplacení. Jednou z cest z dluhové spirály je takzvaný osobní bankrot. Není však určen pro každého a rozhodně neznamená, že nám soud všechny dluhy odpustí. V případě řízeného oddlužení musíme věřitelům vrátit alespoň 30 % hodnoty závazků. A to buď postupným splácením v příštích pěti letech, anebo nuceným prodejem veškerého našeho majetku.

Pád do dluhové pasti podle nedávného průzkumu hrozí čtvrtině českých domácností. Nejlepší prevencí je dobře zvážit, na co si peníze půjčujeme, a odpustit si takzvané rychlé půjčky na dovolenou, vánoční dárky a další investice, ze kterých nebudeme mít trvalejší užitek.

autor: mad
Spustit audio

Více z pořadu