Do atlasu oblaků přibyly nové typy mraků. Jeden vypadá jako zvlněná hladina, druhý jako válec

Do Mezinárodního atlasu přibylo několik nových oblaků. Ne snad, že by je ještě nikdo neviděl, ví se o nich už delší dobu. Teprve teď se ale dočkaly oficiálního zařazení do zmíněného atlasu.

Vlnovitý oblak, který dostal název Asperitas, vypadá jako zvlněná vodní hladina. Jen ji nemáte pod nohama, ale visí vám nad hlavou. Tento typ mraků poprvé zaznemanali v roce 2006 v americké Iowě a posléze také na dalších místech země.

Další novinkou je také Volutus, tedy válcovitý oblak. I v tomto případě není těžké rozluštit, jak asi mrak vypadá. Je to dlouhý válec, který se táhne vodorovně s obzorem. Abychom ale byli přesní, tak je třeba říct, že Asperitas, Volutus a další nově zapsané mraky jsou jen tvary oblaků.

Jak píše britská BBC, kromě mraků do atlasu přibyl třeba sněžný vír nebo kondenzační stopy, které za sebou na nebi zanechávají letadla a rakety.

Vznikl v 19. století jako příručka pro sledování a identifikaci mraků. Jeho nejnovější úprava je revizí verze z roku 1987. Novinkou je, že nový atlas bude poprvé mít i digitální podobu, a to na webových stránkách Světové meteorologické organizace. Obrázky všech možných druhů a typů mraků budou tedy nově dostupné online.

Čtěte také

autor: tpa
Spustit audio