Do českých kin vstupuje Božská Florence – film o slavné pěvkyni, která neuměla zpívat

Milovala hudbu, ale neuměla zpívat a zároveň byla až nevkusně bohatá. Děsivá kombinace, která se v případě Američanky Florence Foster Jenkins změnila ve výhodu. V roce 1944 vyprodala zpěvačka bez talentu Carnegie Hall a uchvátila publikum. Její příběh ožívá v britském filmu Božká Florence. Nejslavnější nejhorší pěvkyni všech dob hraje Meryl Streep.

Hudba je můj život, říká ve filmu Florence svému životnímu partnerovi a zároveň uměleckém agentovi, kterého hraje Hugh Grant. Skutečná Florence toto životní motto naplnila dokonale. Nejprve pouze zpívala v newyorských dámských klubech, pak se rozhodla svým zpěvem potěšit i laickou veřejnost a vydala několik gramofonových desek s operními áriemi.


Do českých kin vstupuje britský film Božská Florence 25. srpna, v pražské Lucerně proběhne 24. srpna křest stejnojmenné knihy.

Nahrávky způsobily, že na ohlášený koncert v Carnegie Hall se nedostalo přes dva tisíce zájemců. Všichni se chtěli dozvědět, jestli je ta neuvěřitelně netalentovaná dáma skutečná. Tento okamžik je i vrcholem snímku Božská Florence.

Souběžně s filmem přišla do Česka i kniha popisující životní příběh skutečné Florence Foster Jenkins. Její vydavatel Václav Tobořík připravil knihu v rekordním čase: „Práva nám nabídli těsně před londýnským knižním veletrhem, který je v březnu, zareagovali jsme, že je chceme, teď máte srpen – vlastně za necelých 5 měsíců vznikl předklad, kompletní redakce, korektury, obálka, sazba… Běžný čas je kolem roku.“

autoři: Radek Kříž , jpr
Spustit audio