Do kina po 35 letech. V Saúdské Arábii se i díky internetu znovu otevřou kinosály

16. leden 2018

Kdy jste naposledy byli v kině? V jedné zemi donedávna museli lidé podle věku odpovědět buď „nikdy”, nebo „naposled před 35 lety”. Takhle dlouho trval v Saúdské Arábii zákaz kin. Na konci roku ale padl a první stříbrná plátna už se rozvinula.

Desítky nadšených dětí hltají kreslený příběh z americké produkce v původním znění s arabskými titulky. I když je to zcela jednoznačně film pro děti, mezi diváky je i hodně dospělých. „Chci vidět všechno. Doufám, že bude možné se podívat na všechno: na akční filmy, romantiku, filmy pro děti, komedie… Prostě úplně na všechno,” říká nadšená mladá žena.

Promítá se v improvizovaném sále v kulturním středisku ve městě Džidda. Organizátor projekce Mamdúh Salím říká, že skutečná kina zatím nejsou postavená. Zrušení dlouholetého zákazu vláda vyhlásila teprve před měsícem a první profesionální sály by se měly otevřít v březnu.

Co se bude vysílat, není jasné

Jejich počet by se podle oficiálních odhadů měl vyšplhat ke dvěma tisícům. Saúdskou Arábii žene k reformám i ekonomický zájem. Vláda očekává, že toto odvětví přinese do hospodářství v přepočtu na půl miliardy korun a nabídne práci pro 30 tisíc lidí.

Jak budou kina vypadat a jak pečlivě se v nich bude dbát například na oddělování mužů a žen, stále není tak úplně jasné. Stejně jako to, jak přísně bude stát určovat, co se v kinech bude smět promítat.

Ultrakozervativní království je známé přísnou cenzurou, v posledních letech ale postupně prolamuje řadu někdejších tabu (ženy třeba nově smějí usednout za volat nebo do ochozů stadionů). A vzhledem k tomu, že obyvatelé mohou zahraniční produkci sledovat přes satelit nebo přes internet (případně při cestách do zahraničí), ztrácí filmová cenzura svůj vliv.

autor: onh
Spustit audio