Do vzduchu se chystají první hybridní letadla. Ušetří až desetinu paliva

29. listopad 2017

Společnosti Airbus, Siemens a Rolls Royce spolu chtějí vyvinout takzvané hybridní letadlo, tedy stroj, který bude částečně pohánět elektromotor. Prototyp by měl vzlétnout už v roce 2020 a o pět let později by chtěli nový pohon montovat do běžně prodávaných strojů.

Zvenku je plánovaná technologická novinka k nerozeznání od jiných letadel. Sdružení tří firem chce na první předváděcí prototyp přestavět středně velký letoun BAe 146. Jeden ze čtyř proudových motorů přitom nahradí elektrickou jednotkou.

Generátor elektřiny fungující na letecký benzin má být zabudovaný do zadní části trupu a dodávat proud elektromotoru i dobíjet baterii. Tak má vypadat ono hybridní letadlo.

„V leteckém průmyslu je to novinka, ale zároveň je to klíč do budoucnosti. Pro to, abychom mohli tuto novou technologii rozvíjet a využít ji pro modernizaci našich výrobků, ji potřebujeme dostat do vzduchu. Ty stroje zkrátka musíte otestovat přímo v letu,“ řekl už dříve o plánovaném hybridním pohonu šéf programu Předváděcích prototypů u firmy Airbus Marc Cousin.

První hybridní letadla by měla obsluhovat kratší linky, jako třeba Paříž - Londýn. Cousin odhaduje, že nový způsob pohonu ušetří až desetinu paliva. Energie z baterií má zefektivnit vzlet a přistání. Ubude také hluku, nejen pro pasažéry, ale i kolem letišť.

Budoucnost v hybridním pohonu nevidí jen Airbus. Podle Financial Times je takových větších či menších projektů na světě 70. Dva z nich nedávno pod svá křídla získal největší konkurent Airbusu, americký Boeing.

autor: dkk
Spustit audio