Dobrodružství kriminalistiky v roce 1989 propadlo. Ale pak se stal ze seriálu hit

26. červenec 2014

V roce 1989 vznikly první díly dnes už legendárního seriálu Dobrodružství kriminalistiky. V režii Antonína Moskalyka se v tomto díle předvedli naši nejlepší herci. Seriál vyráběla Československá televize v koprodukci se západoněmeckou televizí. U nás se vysílal na podzim a lidé ho kvůli převratným politickým změnám příliš nezaznamenali. Postupně se mu však dostalo nejen velké divácké obliby, ale i mnoha dalších pokračování.

„Bylo to atraktivní. Každý díl přicházel trochu z jiné doby. Scénáře nebyly špatné a hlavně byl režisér Antonín Moskalyk invenční a vtipný režisér. A to je hlavní trumf seriálu,“ zamýšlí se Ondřej Havelka.

Tento herec se v jednom z prvních dílů seriálu zhostil postavy úředníka Alphonse Bertillona, který se rozhodl sestavit kartotéku zločinců podle tělesných rozměrů. „Šlo o velice milý úkol. Tehdy jsem šokoval kameramana, protože jsem chtěl mít plnovous, abych vypadal jako Bertillon,“ vzpomíná Ondřej Havelka.

Dobrodružství kriminalistiky mapuje v jednotlivých dílech vznik kriminalistických metod a ukazuje je na pozadí skutečných historických událostí.

Právě to podle filmového teoretika Jaroslava Sedláčka diváky tolik zaujalo: „Detektivní seriály jsou velmi populární. Natočit Dobrodružství kriminalistiky o historii, milnících a klíčových případech byl výborný nápad.“

Dobrodružství kriminalistiky

Na diváky čekaly i filmové výlety do jiných zemí

Na popularitu si musel seriál ještě počkat. Na podzim roku 1989, v době politických turbulencí a sametové revoluce, měli lidé docela jiné starosti. „Spravedlnost ovšem zafungovala,“ dodává filmový expert Jaroslav Sedláček.

Seriál navíc podpořila hudba Karla Svobody, který byl v té době známý v cizině. Dílo také nabízelo filmové výlety do jiných zemí. „Musíme si uvědomit, že šlo o socialismus 80. let. A najednou se jeden příběh odehrává ve Francii, druhý ve Spojených státech, další v Rusku a jiný v Německu,“ vyjmenovává Jaroslav Sedláček.

Koprodukce se západoevropskými státy a především se Spolkovou republikou Německo nebyla výjimečná a podepsala se nejen na obsazení i zahraničními herci, ale také na nadstandardní filmové výpravě.

autor: luh
Spustit audio