Dobrovolníků je dostatek, ale stárnou, říká lékař o dárcích krve

14. červen 2017

Ve středu slavíme světový Den dárců krve. Český rozhlas už od 1. června láká především prvodárce, aby zašli do nemocnic a transfuzních stanic a darovali životně důležitou tekutinu, která zachraňuje životy.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky je v Česku zhruba 280 tisíc dárců krve, pravidelně ale chodí darovat asi 200 tisíc z nich.

„Během roku je potřeba krve většinou saturována, v některých obdobích je ale dárců opravdu málo, například během letních dovolených nebo chřipkových epidemií,” říká přednosta transfuziologického úseku Ústavu hematologie a krevní transfuze Martin Písačka.

A je tu i další problém. „Dárci stárnou. Dárcovskou základnu je třeba doplnit mladými lidmi,” dodává. „Mnozí dnes nejsou dostatečně motivováni a informováni, společenská nálada bezplatnému dárcovství nepřeje.”

Prvodárci musí absolvovat pohovor s lékařem

Ti, kdo by chtěli jít darovat krev poprvé, se podle lékaře nemusí bát. Vše stihnou za pár minut.

„Vyšetření je jednoduché. Jedná se o odběr krve, dotazník a rozhovor s lékařem. Jde o to, zda dárce neprodělal choroby, které by mohly způsobit, že je jeho krev nebezpečná, nebo že odběr může uškodit jemu samotnému,” uzavírá.


Muži mohou darovat krev každé tři měsíce, tedy čtyřikrát ročně, ženy musí mít pauzu čtyři měsíce, takže to stihnou třikrát do roka. Plazmu mohou ženy i děti dávat každé čtyři týdny a destičky už po dvou týdnech.

Odběr krevní plazmy zajišťují i soukromé firmy

Kromě krve se odebírá i plazma. To znamená, že z těla se vezme krev, z ní se oddělí plazma a krvinky se zase vrátí do těla.

Odběry krevní plazmy dělají i soukromé firmy. Ty za každý odběr nabízejí peníze. Radiožurnál loni v lednu upozornil na případy lidí, kteří jezdili dávat plazmu do Rakouska, kde jsou odběry možné až padesátkrát do roka. Za odběr je tam možné dostat až 50 eur.

autoři: jap , als , mkk
Spustit audio