Domácí marmelády se vyplatí. A navíc víte, co jíte

28. leden 2014
Šetřete s námi

Zavařujete? A spočítali jste si někdy náklady na domácí výrobu zavařeniny? Možná vás překvapí, že kupované marmelády jsou dražší. A navíc s menším podílem ovoce.

„Marmelády si vyrábím sama, jsem zvyklá. Myslím, že jsem zatím marmeládu v obchodě nekoupila. Ovoce máme vlastní, jen meruňky kupuji,“ popisuje Markéta, která by svým malým dcerám koupenou marmeládu ani šťávu nedala.

A nakolik si cení skleničky domácí marmelády? „Na 20, možná 30 korun?“ odhaduje. Jenže podle našich výpočtů to vychází na 34 korun za kilogram, takže za skleničku bychom zaplatili sedm osm korun.

Čtěte také

„Vzhledem k tomu, že nám rybíz naroste, je mi líto ho nechat opadat,“ dodává Markéta. „A tak jsem spíš nucená marmeládu vyrobit,“ dodává.

Před nákupem marmelády si přečtěte etiketu

„Co se týče financí, příprava vlastní marmelády se vyplatí v okamžiku, kdy máme vlastní zdroj ovoce zdarma nebo za nízkou cenu. Když si ovoce musíme koupit, nevyplatí se marmelády až tak finančně, ale víme, co jíme,“ říká Alena Kolaříková ze serveru Žena-in.cz. Domácí marmeláda se podle ní vyplatí nejen proto, že ji pořídíme výrazně levněji.

„Na obalu sice máte napsáno, že jde o jahodovou marmeládu, ale přečtete si etiketu a zjistíte, že většinu obsahu tvoří jablková dřeň a zbytek 10 % jahod, jahodové aroma a barviva,“ domnívá se.

Pokud není obsah surovin uveden v gramáži nebo procentech, můžeme se řídit jejich pořadím. Výrobce musí jednotlivé složky uvést za sebou – od nejvíce zastoupené po ty, které výrobek obsahuje nejméně.

autor: zvl
Spustit audio