Dominik Duka: Církve rozvinou to, co pro všechny už čtvrt století dělají

8. březen 2014
Glosa Dominika Duky , Glosa Dominika Duky

Vzpomínáte? V březnu před 25 lety na svátek svaté Anežky se konala v pražské katedrále pouť. Zúčasnilo se jí několik tisíc lidí z celého Česka. Jak na tuto událost vzpomíná kardinál Dominik Duka?

Vážení přátelé, milí rozhlasoví posluchači, procházíme rokem, kdy uběhne 25 let od listopadových událostí 1989. Vede nás to k zamyšlení nad čtvrtstoletím našeho života, a to v situaci víc než složité.

Zcela záměrně jsem zvolil tento den jako vhodný pro uvedení do úvah, kterými bychom se měli připravit, abychom mohli listopadové dny oslavit v pravdivosti. Připomínáme si smrt svaté Anežky Přemyslovny, jejíž jméno je nesmazatelně spojeno s listopadem 1989. A nejen to!

Přesně 2. března pro před 25 lety se konala pouť v pražské katedrále, které se zúčastnilo přes všechny možné obstrukce několik tisíc lidí z celé naší vlasti a která byla mohutnou demonstrací touhy po svobodě.

Čtěte také

Ke svátku svaté Anežky je vztažen pastýřský list mého předchůdce, kardinála Josefa Berana, datovaný 2. února 1948. Zmíněný list vyzněl jako výzva vrátit se k hodnotám, které zakládají důstojnost člověka a jeho svobodu.

Pohled na listopad 1989 je poučný také pro otázku vztahu církve a společnosti. Dlouho před listopadem osvědčili věřící lidé, nejen katolíci, svou občanskou statečnost. Od Velehradu 1985 přes petici Augustina Navrátila a kardinálem Tomáškem vyhlášené Desetiletí duchovní obrody národa až ke kanonizaci svaté Anežky nikdo nepochyboval, že církve a věřící jsou integrální složkou tehdy československé společnosti.

Jen komunistický režim si přál, aby byly církve pod ještě větším státním dohledem a od společnosti odděleny, ne-li z ní vyloučeny. V jakém kontrastu zní slavná slova kardinála Tomáška v listopadových dnech: „Církev je na straně národa!“

Při pohledu na uplynulých 25 let je zjevné, že církve svému úkolu plně dostály. Jejich úspěchy na poli sociální a zdravotnické práce pro všechny, na poli církevního školství pro všechny, v oblasti kultury pro všechny, jsou vidět na každém kroku. Rozvinou jen to, co pro všechny už čtvrt století dělají.

autor: Dominik Duka
Spustit audio