Dominik Duka: Mráz nechte za oknem

23. prosinec 2012
Glosa Dominika Duky , Glosa Dominika Duky

Láska, přátelství a úcta k druhému jsou záchranou světa – to je vzkaz od jesliček v Betlémě nám, současníkům. Připomíná jej kardinál Dominik Duka ve své předvánoční glose.

Milí přátelé, vážení rozhlasoví posluchači, ve velmi zdařilých anotacích na knihu Benedikta XVI. Ježíš z Nazareta jsme se mohli dozvědět, že se Ježíš narodil okolo roku 6 před naším letopočtem, tedy před Kristem. Zajímavý objev, o kterém se diskutuje už od časů Jana Keplera. Za 23 let svobody se to čtenáři našich listů asi nedozvěděli.

V době totality žádný Ježíšek neexistoval a přicházel k nám Děda Mráz. Nevím, kdy a kde se narodil. Prý vyjížděl z Kamčatky, a protože socialistická škola, tisk i televize musely mít a měly vždy pravdu, není o tom žádných pochyb.

Myslím, že ani dnes se žádná revoluce nekoná, a tak se o veřejně hlásaných informacích nesmí pochybovat. V době předlistopadové se za takové pochybnosti platilo vězením nebo ztrátou kariéry, dnes posměchem těch, kteří říkají, že jsou demokraté.

Přece víme, jak to s tou demokracií opravdu je. Že jste to neslyšeli? To vám nevěřím. Po pozorném pátrání se mi podařilo odhalit, že Děda Mráz není nikdo jiný než Santa Claus, který vstoupil do bolševické strany, jak poradil V. I. Leninovi americký podnikatel naftový miliardář Hammer. Ten mu toho poradil mnohem víc. Nejsem si však jistý, zda to nebyl agent CIA. Jen se divím, že to soudruzi Stalin a Gottwald neobjevili.

Soudruh Antonín Zápotocký však v 50. letech provedl ve své vánoční úvaze zcela postmoderní reinterpretaci Dědy Mráze. Prý se vlastně jedná o synka proletářů, který se narodil v Betlémě jako Ježíš. Jako dospělý zestárl a je z něj Děda Mráz. Myslím, že investigativní novináři tento epochální objev zaspali. Vím, že někdo upozornil, že Mráz přichází z Kremlu.

Teď nevím, koho jsem postrašil nebo vyděsil, ale v Ostravě se prý už objevil. Nevím, jak vy, ale já u vánočního stromku a při jesličkách v teple při rozsvícených svíčkách budu poslouchat koledy. Zpěvy o narozeném dítěti, které nás naučilo, že láska, přátelství a úcta k druhému je záchranou světa. A také nás varovalo, že nenávist, závist a krutost jsou pekelné hříchy.

S letopočtem je to však tak, že učený mnich v 6. století při sestavování našeho letopočtu, který dával dohromady různé přehledy vlády panovníků, se buď spletl, nebo mu u některých chyběl přesný letopočet. A tak slavíme narození Krista o pár roků později, což však na samé věci nic nemění.

Proto vám přeji požehnané a radostné Vánoce a také bohatého Ježíška. Mráz nechte radši za oknem.

autor: Dominik Duka
Spustit audio