Dovolená by mohla vyjít levněji. Za tisícikorunu si v zahraničí často koupíte víc než v Česku

Dovolená v zahraničí letos pro obyvatele České republiky zlevní o 3 %, vyplývá z analýzy, kterou zpracovala UniCredit Bank. Jaké jsou důvody a v kterých zemích si čeští turisté budou moci nejvíce dovolit utrácet?

V posledních letech dovolená v zahraničí spíše zdražovala. Letos záleží na tom, kam turisté zamíří. Změna má ale podle autorů analýzy dva důvody – relativně vysokou inflaci v Česku a posilování koruny.

Centrální banka sice drží korunu na úrovni 27 korun za euro, ale to neznamená, že se nemohou měnit kurzy jiných měn. A jsou státy, jejichž měny opravdu vůči koruně oslabují.

Většina ekonomů sice připomíná, že inflace je poměrně nízká, ale v jiných zemích, především v těch evropských, byla dokonce záporná. To znamená, že na některých místech můžou turisté narazit na nižší ceny než loni.

Například v Bulharsku turista nakoupí za tisícikorunu zboží, které by v Česku vyšlo na 1383 korun. V Maďarsku má česká tisícikoruna hodnotu 1150 a v Turecku 1060. Země, ve kterých se zhoršila bezpečnostní situace, budou také levnější. S více než pětinovým přilepšením mohou Češi oproti loňsku počítat na dovolené v Egyptě, po němž následují Turecko – plus 11 % a Tunisko s plus 8 %.

autor: jhn
Spustit audio