Dubček na hrad! skandovalo se v Praze. Symbol pražského jara podpořil Občanské fórum

24. listopad 2014

Václav Havel a Alexander Dubček – dvě výrazné osobnosti přelomových dnů podzimu 1989. 24. listopadu 1989 přivítalo plné pražské Václavské náměstí poprvé právě Alexandera Dubčeka. Muž, který se stal symbolem nedokončených změn pražského jara 1968 a o dva roky později byl vyloučen z KSČ, sklidil obrovský potlesk.

Na zábradlí balkónu budovy Melantrich byl přivázán bílý transparent s velkým černým nápisem Občanské fórum. Vedle něj byla nakreslená trikolora. Po písničkáři Vladimíru Mertovi promluvil z balkónu někdejší první tajemník komunistické strany Alexander Dubček, pro demonstranty hlavně symbol pražského jara.

„Vážené lidové shromáždění, milí moji Pražané, mám vás rád, vy to víte, ale přesto všechno vám to povím,“ vítal Alexander Dubček dav. Měl na sobě dlouhý šedivý kabát a občas během projevu nakoukl do poznámek.

„Na bratislavském náměstí se více než 100tisícové shromáždění neslo v duchu solidárnosti lidové iniciativy, která nás spojuje v tomhle historickém povznesení,“ říká.

V Praze vystoupil veřejně po dlouhé době, podpořil Občanské fórum. Těší ho, že ideje socialismu s lidskou tváří, jak říkal v roce 1968, žijí i v další generaci.

Později se na balkónu objevil Václav Havel. „Občanské fórum je připraveno okamžitě jednat s mocí jinde než na ulici. Nezáleží teď na nás, ale na nich,“ prohlásil. Na pozvánku k jednání se současnou vládou se ale dál čekalo. „Na tahu nejsme my, ale oni,“ dodal.

V pražských Vokovicích mezitím jednalo nejvyšší vedení komunistické strany.

autor: pan
Spustit audio