Dva světy se potkají v šapitó a pak ve filmu. Na Letní Letné má premiéru Hit, tell the difference

O setkání dvou zcela odlišných cirkusových souborů - českého Cirku La Putyka a rwandského Future Vision Acrobat - vzniká celovečerní dokumentární film. Vrcholem jejich spolupráce je show Hit, Tell the difference, jejíž premiéra se uskuteční ve čtvrtek večer na festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná v Praze.

Tématem hry je, podobně jako v případě vznikajícího dokumentu, střet odlišných kultur, předsudků a představ. V rámci premiérového večera vzniknou poslední záběry do připravovaného snímku.

Režisér Michal Varga a producent Marek Novák ve filmu s pracovním názvem Cirkus Rwanda chtějí zachytit především dvě naprosto odlišné kultury. Na jedné straně je principál La Putyky Rosťa Novák, známý svým workoholismem a perfekcionismem, který kvůli přípravě společného představení na čas opustí Prahu a vydá se i se svým souborem do Rwandy. Na druhé straně je vedoucí osoba rwandského kolektivu Elisée Niyonsenga. Ten jako dítě přežil rwandskou genocidu a dnes ve své zemi, která se stále vzpamatovává z tragické historie, vede akrobatický soubor složený z osiřelých dětí. Snaží se o to, aby měly smysl života a neskončily na ulici jako kdysi on.

Do spolupráce prosakují oboustranné předsudky. Například většina Rwanďanů si myslí, že všichni Evropané jsou pohádkově bohatí. Evropané zase mají dojem, že všem Afričanům je třeba pomáhat. Co se stane, když se tyto dva světy propojí před kamerou, na to hledá chystaný dokument odpovědi.

„O filmu z prostředí nového cirkusu jsme s dvorním kameramanem La Putyky Jakubem Jelenem přemýšleli už dlouho. Když jsem se dozvěděl o existenci rwandského akrobatického self-made mana Eliséeho, zajímalo mě, jak by mohla vypadat jeho spolupráce s Rosťou. Chtěl jsem prozkoumat, jestli umění dokáže překonat kulturní rozdíly, které je rozdělují," řekl režisér.

Film s pracovním názvem Cirkus Rwanda vzniká v produkci Xova Film v koprodukci s Českou televizí. Premiéra v kinech je plánována na léto 2018.

Festival nového cirkusu a divadla Letní Letná nabídne až do 3. září několik velkých zahraničních produkcí a představí skoro kompletní domácí novocirkusovou scénu. K tahákům 14. ročníku může podle pořadatelů patři burleskní kabaret kanadského souboru Alfonse tvořeného vousatými akrobaty i akrobatkami.

„Představení Barbu budou uvádět v dřevěném Spiegeltentu, který opět přivezeme z Belgie, má více kabaretní ráz, diváci jsou přímo u pódia a kontakt publika s artisty je velmi těsný," řekl dramaturg a ředitel přehlídky Jiří Turek. Připomněl, že zámořské soubory je těžké do Evropy přivážet, pořadatelé tedy spolupracují s dalšími organizátory podobných přehlídek v okolních zemích a společně hostování v několika zemích financují.

Letos na Letní Letné budou hostovat čtyři zahraniční soubory, dva větší a dva menší. K těm početnějším patří ještě francouzsko-belgický soubor Collectif Malunés. „Přiváží představení ve vlastním šapitó, které bude na Špejcharu. Jejich vystoupení přepisuje zákonitosti světa pohádek, je to pohádka pro dospělé, jsou v ní Malá mořská víla, Karkulka i Sněhurka, ale je to pojato trošku jinak," láká Turek na festival. Představení sice není primárně určené dětem, ale přijdou si prý také na své.

Podle Turka festival uvede několik představení, která měla premiéru v posledním půlroce, čtyři české projekty budou mít premiéru na festivalu. Losers Cirque Company v představení Kolaps zkoumá fenomén kolapsu v životě jedince i společnosti, duo Hand to Violin uvede představení, které propojí akrobacii s hrou na housle a zpěvem. Cirkus TeTy uvede představení Hrdinky o tom, že každý má svůj příběh, jehož je hrdinou.

autoři: ČTK , lve | zdroj: ČTK
Spustit audio