Dvaadvacet let v gulagu. Aneta Langerová debutuje jako ruská básnířka ve filmu 8 hlav šílenství

6. duben 2017

Oblíbená česká zpěvačka jako ruská básnířka Anna Barkovová, která přes 22 let žila v sovětských lágrech a ve vyhnanství. To je první velká filmová příležitost pro Anetu Langerovou ve snímku 8 hlav šílenství.

Nejde o klasický životopisný film. Režisérka Marta Nováková na životním příběhu nadějné ruské básnířky chtěla ukázat něco jiného a jinak. „Je to podivný a punkový životopisný film o podivné osobě, na jejímž životě se odrazilo podivné dvacáté století v Rusku a Sovětském svazu,“ vysvětluje režisérka.

O příběhu Anny Barkovové se Aneta Langerová dozvěděla až od Marty Novákové. „Nejdřív pro mě bylo důležité setkání s Martou, která mi dokázala vysvětlit osud Anny a potom jsem to vnímala, jak to přicházelo,“ vzpomíná zpěvačka.


Velmi jsem ji obdivovala, za některé věci, to jak se k některým věcem stavěla i v té nelehké době a jakým způsobem dokázala stát za svým názorem, jak kráčela životem.Aneta Langerová

Film 8 hlav šílenství vznikl podle jedné z novel Anny Barkovové. Podle Marty Novákové byla velmi svérázná, nepříjemná, sarkastická. „I její básně se mohou zdát někdy drsné, když do nich ale člověk pronikne, zjistí, že jsou velmi něžné.“

Anna Berkovová si nebrala servítky od útlého věku. Ve 34 letech, kdy byla zatčena a měla jít do pracovního tábora, napsala dopis ministru vnitra, ať ji rovnou zastřelí. Na základě toho byla přiřazena do kulturního oddělení.


Přímo do míst, kde byly kdysi gulagy se štáb nedostal z finančních důvodů. Režisérka Marta Nováková také byla z Ruska vyhoštěna a dostala pětiletý zákaz vstupu.

Film je rozdělený do 8 různých kapitol a každá má svůj vlastní výtvarný styl. „Rusko a Sovětský svaz jsou výtvarně, graficky a typograficky velmi zajímavé. Ve filmu odkazujeme často k plakátové poetice, což mi vynahradilo nemožnost točit v těch realistických lokacích," říká režisérka.

Do českých kin se 8 hlav šílenství dostane na konci letošního roku.

autoři: jaw , Regina Květoňová
Spustit audio