Dvojníci na nominaci na Českého lva nedosáhli. Titulní dvojroli si zahrál Ondřej Sokol

Z drzého zloděje a sukničkáře zakřiknutým slušňákem a uhlazeným učitelem – přesně tak se musel Ondřej Sokol měnit při natáčení filmu Dvojníci. A své role musí hrát tak, aby mu uvěřila filmová manželka, dcera i mafián v podání Petra Nárožného. Komedii natočil režisér Jiří Chlumský podle scénáře Petra Hudského. Ucházela se o nominaci na Českého lva, na tu však nedosáhla.

Spořádaného učitele Richarda Prospala vlečou po schodech gorily mafiána Vytloukala. Prospal netuší, co se děje – a vysvětlení je přitom jednoduché. Je k nerozeznání podobný podvodníkovi, zlodějovi a sukničkáři Honzovi Rambouskovi.

Režisér Jiří Chlumský natočil film Dvojníci a hlavní dvojroli zloděje a středoškolského učitele hraje Ondřej Sokol.

Producent Miloslav Šmídmajer ve „filmu o filmu“ Dvojníci popisuje Sokolovu práci: „Pro herce je hrozně těžké hrát dvojroli, protože musí být během jednoho dne v úplně jiných polohách. A tak jsem si docela užíval, jak to Ondra zvládnul.“

Zloděj Rambousek dluží mafiánovi Vytloukalovi peníze a má pro něj ukrást vzácný obraz. Když se ale do cesty připlete učitel Richard, rozhodne se, že si s ním vymění úlohy.

Klasické gagy a komické situace tak vzniknou třeba ve chvíli, kdy se zloděj Rambousek musí postavit v kravatě před třídu středoškoláků. Kromě Ondřeje Sokola hraje ve Dvojnících Jakub Kohák, Petr Nárožný nebo Jitka Schneiderová. Ta hraje učitelovu nerudnou manželku a ani ona nepozná, když domů místo manžela pod pantoflem přijde zloděj a sukničkář.

autoři: jpr , stk
Spustit audio