Dvouoborové studium končí, přicházejí specializace. „Nezájmu se nebojím,” říká předseda Studentské komory

15. září 2017

Od podzimu roku 2019 by studenti mohli nastoupit na vysokých školách do nových studijních programů. Získají třeba větší možnost kombinovat oblasti, které je zajímají. Některé vysoké školy připravují změny v souvislosti s novelou vysokoškolského zákona.

Například na Jihočeské univerzitě by si v průběhu studia vysokoškoláci mohli přibrat k hlavnímu oboru vedlejší specializaci, popisuje rektor Tomáš Machula. „Když člověk studuje dejme tomu zdravotnictví a vedle si vystuduje kousek psychologie nebo etiky, může mu to pomoct,” říká.

Podobné změny připravuje i Masarykova univerzita. Vedlejší specializaci si studienti budou moct zvolit po roce studia, aby měli dost času zjistit, co je zajímá.

„Nový systém není ničím komplikovaný,” odpovídá na časté obavy předseda Studenské komory Rady vysokých škol Michal Zima.

„Dosud bylo možné studovat dvouoborově, s novelou vysokoškolského studia tato možnost ale zaniká. Pro samotného studenta se toho mnoho nezmění, jen to bude mít lépe nalajnované a bude mít větší volnost.”

O výběr specializace podle něj mezi studenty zájem určitě bude. „Například v učitelství a dalších oborech to je naprostá nutnost, nezájmu se nebojím,” uzavírá.

autoři: jch , als
Spustit audio