Elitním biatlonistům na dosah: Rozhodčí-metařky po nich uklízí nábojnice

15. prosinec 2016

Ani s těmi nejlepšími vstupenkami neuvidíte elitní biatlon z takové blízkosti jako ony. Střelbu při Světovém poháru v Novém Městě na Moravě budou mít přímo před sebou. Ne díky penězům, ale košťatům, kterými po Koukalové, Fourcadovi a dalších hvězdách zametou náboje.

Jen co biatlonista odstřílí v tréninku nebo závodě svou položku, nastoupí jedna z rozhodčích-metařek a odmete nábojnice, aby další závodník měl podložku uklizenou. Zdá se to snadné, ale v biatlonovém frmolu to tak leckdy být nemusí…

„Musíme k nim být pořád čelem, abychom pořád viděli, co se děje na trati. Na střelnici můžeme zametat, jen když je zrovna volno,“ říká jedna z metařek, Karolína Stašáková.

Spolu s Inkou Kulhánkovou na své pracovní zařazení nedají dopustit. Podle nich je to nejlepší práce, která kolem biatlonového Světového poháru může být, a je to pro ně srdeční záležitost. Na práci s koštětem si dokonce berou dovolenou.

I když mají k biatlonistům tak blízko, svým favoritům mohou fandit jen skrytě. Jak říkají, maximálně si můžou poskočit u zametání, nebo si říct „jo“! Vy si na rozdíl od rozhodčích-metařek můžete „jo“ klidně i zakřičet a třeba skákat až ke stropu.

autoři: jsu , jpr
Spustit audio