Elvis Presley zemřel před 40 lety, v Gracelandu si ho připomínají desetitisíce lidí

16. srpen 2017

Elvis Presley je legenda, na kterou fanoušci nezapomínají. I dnes, čtyřicet let po jeho smrti, žije jeho odkaz dál. Elvisův domov v Gracelandu je po Bílém domě druhou nejznámější budovou Ameriky. Ročně ho navštíví víc než půl miliónu lidí. A zájem přetrvává i o Elvisovy hudební nahrávky.

Sídlo rokenrolového krále Elvise Presleyho znovu ožije. Do Gracelandu v americkém Memphisu už několik dní přijíždějí desítky tisíc lidí z celého světa. Ve středu je to totiž přesně 40 let od okamžiku, kdy král rokenrolu zemřel.

Po celý týden jsou v Gracelandu koncerty, ale třeba i aukce. Lidé malují vzkazy pro Elvise na chodník nebo na zeď sídla Graceland. Asi nejočekávanější je ale večerní shromáždění se svíčkami, kterého by se mělo zúčastnit až třicet tisíc lidí.

„Je úžasné si sednout a poslouchat všechny ty lidi, kteří sem přijeli z celého světa. Je neuvěřitelné, že jeden jediný muž, král, dokáže i teď přitáhnout tolik fanoušků na jedno místo. Je to opravdu fantastické,“ popsal atmosféru jeden z Elvisových příznivců.

Elvis Presley. Série jeho fotek ve vojenské uniformě prý budí největší ohlas

Elvis je jeden z nejlépe vydělávajících, ale už nežijících umělců. „Základ je kvalitní hudba, která dokáže oslovovat široké spektrum lidí. To si uvědomují i všichni majitelé nahrávek,“ vysvětluje Roman Šimůnek, autor knihy Legenda jménem Elvis Aaron Presley.

Podle Romana Šimůnka tak vznikají nové věci, které nejsou jenom obyčejnou kompilací starých nahrávek. Důkazem je i show nazvaná Elvis Live On Screen, která se představí příští rok v červnu v Praze.

Pro všechny je to velká událost. Přijíždějí z celého světa v oblecích Elvise Presleyho. Někteří velmi dojemně vzpomínají i na minulé ročníky. Letos si ale musí připlatit, vstupné stojí zhruba třicet dolarů, tedy zhruba 700 korun. Pro ty, kteří nemohou do Gracelandu přijet, je k dispozici i živé vysílání.

autoři: bal , Ondřej Bambas
Spustit audio