Erdogan brojí proti nepřátelům Turecka. Vyzval Němce, aby nevolili Merkelovou

20. září 2017

Německé tajné služby se obávají, že volbami do Bundestagu budou chtít zamíchat hackeři. Šéf kontrarozvědky Hans-Georg Maaßen už několik měsíců varuje před dezinformacemi, které se mohou šířit po sociálních sítích. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mu ale předvedl, že volby se dají ovlivnit mnohem jednodušeji.

Prezident Erdogan ukázal volebním stratégům, že sociální sítě nepotřebuje. Stačí mikrofon a dobré ozvučení.

Před pár týdny právě tak jednoduše vyslovil doporučení, koho v německých volbách rozhodně nevolit: CDU kancléřky Angely Merkelové, sociální demokraty a v žádném případě Zelené, s výjimkou ekologů tedy kompletně celou současnou vládní garnituru. Protože to jsou - z jeho pohledu - nepřátelé Turecka.

Na silná, hodně silná slova z Ankary jsou v Berlíně zvyklí. Erdogan přirovnává současné poměry v Německu k nacismu nebo fašismu. Žaluje německé komiky za to, že si z něj dělají legraci.

Erdogana může poslechnout až milion Turků

V Berlíně to zatím snášejí s hlasitým skřípěním zubů. Převládá názor, že tureckému prezidentovi asi přeskočilo, že po loňském nezdařeném vojenském puči trpí paranoiou a že Turecko vede k diktatuře.

Ovšem když Erdogan doporučuje, koho v Německu volit a koho ne, je to už hodně za čarou. Na tom se shodují všechny německé strany. Proč? Ve spolkové republice totiž žije necelý milion německých Turků, kteří mohou v neděli vhodit do volebních urny svůj hlas. To je přibližně jedna šedesátina oprávněných voličů.

Turci v Německu mají Erdogana většinově rádi. Jestli si jeho radu vezmou k srdci, se brzy uvidí.

autor: Pavel Polák
Spustit audio