Euroskeptik, který překvapil nadstranickostí i kontroverzní amnestií. Václav Klaus měl cestu na Hrad nejsložitější

Václav Klaus patřil k nejvýraznějším osobnostem polistopadové politiky.Ve funkci prezidenta završil svou aktivní politickou kariéru. Předtím byl ministrem, premiérem a předsedou Poslanecké sněmovny.

Václava Klause zvolili v roce 2003 zákonodárci druhým prezidentem České republiky ve třetím kole třetí volby, tedy až na devátý pokus.

„Václav Klaus měl prezidentské volby patrně nejsložitější ze všech československých a českých prezidentů,“ konstatuje Jana Čechurová z Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Nadstranický euroskeptik

Podle historičky Čechurové Klaus pozitivně překvapil tím, že jako zakladatel ODS občanským demokratům nestranil. „Dokázal být nadstranický, měl smysl pro prezidentskou funkci i strukturální vnímání moci.“

Čtěte také

Václav Klaus ve funkci prezidenta završil svou aktivní politickou kariéru, předtím byl ministrem, premiérem, předsedou Poslanecké sněmovny. Patřil k nejvýraznějším osobnostem polistopadové politiky.

Občané na Václava Klause ovšem vzpomínají s rozporuplnými dojmy. Paní Věra jeho politický charakter shrnuje tak, že je racionální, logicky smýšlející a euroskeptický. „Myslím si, že uměl dobře formulovat, co se nám v Evropské unii nelíbí, a uměl by to i dobře obhájit,“ dodává.

Inaugurace nového prezidenta. Václav Klaus sleduje inauguraci Miloše Zemana

Amnestie na odchodnou

Občany prezident Klaus nejvíc rozzlobil, když z Hradu odcházel. To proti sobě popudil i spoustu těch, kteří mu dosud fandili.

„Amnestie se občas našim prezidentům nepovedly. I první amnestie Václava Havla byla velmi problematická,“ připouští Jana Čechurová.

Klausova amnestie ze začátku roku 2013 bývá někdy označována za účelovou, byť ji prezident zaštítil dvacetiletým výročím existence samostatné České republiky.

Amnestie předčasně ukončila nejen pobyt některých odsouzených ve věznici, ale také proces dlouholetého trestního stíhání osob podezřelých ze závažné hospodářské kriminality a korupce.

autor: jas
Spustit audio