Evropa má sloužit Evropanům. Proto jsme zrušili roaming, říká lucemburská politička

15. červen 2017

Končí poplatky za roaming. V celé Evropské unii se od čtvrtka i Češi dovolají a připojí mobilem na internet za stejné ceny jako doma. O zrušení roamingu se zasadila lucemburská politička Viviane Redingová.

Bývalá členka Evropské komise a dnes poslankyně Evropského parlamentu vždy považovala Evropu za společný dům všech jejích obyvatel. Proto ji zlobilo, že kdykoli někdo opustil území svého státu, třeba malého Lucemburska, musel platit za volání mobilem poplatky navíc.

A protože měla v Evropské komisi na starosti informační společnost, zahájila boj proti dražšímu roamingu v Evropské unii. Desetiletou anabázi zachytila v knížce nazvané Bitva Davida s Goliášem. Kdo byl ten obr Goliáš?

„Nebyly to jen telefonní společnosti, ale také členské státy, které podporovaly firmy. Byly velmi důležité, protože často měly na daném území státu monopol. Často také měly majetkovou účast v telefonních společnostech. Provázanost vedení telefonních společností s příslušnými ministerstvy byla veliká,” popisuje.

Roamingové poplatky se postupně snižovaly, Unie jim stanovila cenový strop, a teď tedy zanikají úplně. Viviane Redingová je spokojená.

„Začali jsme s tím už před deseti lety. Postupovali jsme krůček po krůčku ke zrušení roamingu. Pokládali jsme za zcela nelogické, že v moderní Evropě musíte při překročení hranic platit něco navíc. Tak to totiž bylo. Když jste vyjeli ze své domovské země, museli jste platit poplatky navíc, abyste mohli komunikovat se světem,” vzpomíná.

Svoboda pro Evropany

„Pro nás je Evropa jedním velkým prostorem, po kterém se všichni mohou volně pohybovat. Zrušení roamingových poplatků teď znamená, že můžete používat svůj mobilní telefon a volat svobodně, aniž byste museli platit nějaké speciální další náklady,” pochvaluje si.


Pro nás je Evropa jedním velkým prostorem, po kterém se všichni mohou volně pohybovat. Zrušení roamingových poplatků teď znamená, že můžete používat svůj mobilní telefon a volat svobodně, aniž byste museli platit nějaké speciální další náklady.

„Evropa funguje ve prospěch Evropanů. Někdy to mohou být podniky, které Evropa chrání před konkurencí, která přichází z vnějšku Evropy. Jsou to ale také evropští občané, kteří by neměli zakoušet nějaké špatné zacházení, nebo diskriminaci. Všichni si mají být rovni,” je Viviane Redingová přesvědčena.

„Evropané mohou volně cestovat, aby se nemuseli strachovat o to, kolik budou platit za telefonní hovory. A mohou to být jak studenti, tak přeshraniční pracovní nebo třeba jen lidí, kteří se rozhodli zajet se podívat k sousedům,” uzavírá.

Klidně tedy v jakékoli zemi Evropské unie vytočte telefonní číslo a nebojte se o svou peněženku.

autor: pan
Spustit audio