Exposlankyně Kočí má seznamku pro handicapované. Pomáhají jim evropské fondy

19. září 2017

Třiatřicetiletý 204 cm vysoký modrooký muž z Prahy se zájmem o cestování hledá ženu přiměřeného věku na vážný vztah. Asi tak nějak by mohl vypadat inzerát na seznamce kolegy Martina Karlíka.

Mohl. Seznamek je spousta na celém internetu. Většinou se tam vyplňuje výška, váha, barva očí a tak dále. Teď se objevila jedna nová, jmenuje se Tvojelaska.cz a ta se chce zaměřit na lidi s handicapem. Seznamování tam mají pomoct i speciální vyškolení koučové.

Díky jiné seznamce se poznali i zakladatelé stránky Kristýna Mertlová a Jakub Mertl. On je matematik, jeho žena Kristýna, za svobodna Kočí, byla poslankyní za Věci veřejné. S přispěním evropských fondů teď společně rozjíždějí seznamku pro lidi s handicapem.

Seznamování pro nevidomé je velice obtížné

Nějaký handicap má v Česku podle Českého statistického úřadu jeden milion lidí. Třeba lidí se zrakovým postižením je podle webu Nevidomimezinami.cz 100 tisíc, z toho 10 tisíc je těžce postižených, takže nevidí vůbec nebo jen rozeznají světlo a tmu.

„Zatímco člověk, který zrakovým postižením netrpí, je vizuální, člověk nevidomý je odkázán především na vjeemy, což ho přirozeně velmi omezuje,” popisuje Michal Kuchař, učitel a organizátor vzdělávacích programů pro nevidomé.

Zrakově postižení se podle něj seznamují především na školách, v zaměstnání nebo na akcích, které s těžce zrakově postiženými pracují. „Seznamka pro handicapované se může uchytit i u nás a myslím, že by to bylo dobře,” uvažuje.

Seznamování je totiž podle něj pro řadu nevidomých velký problém. „Mnoho z nich po životě s člověkem bez zrakové vady touží,” zdůrazňuje Michal Kuchař.

autoři: jch , als , mkk
Spustit audio