Facebook je dálnice nenávisti, řekla Jourová a zrušila účet. Nerozumí sociálním sítím, namítají experti

Eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitelů Věra Jourová z hnutí ANO zrušila svůj účet na Facebooku. Nenávistné projevy na sociálních sítích mohou podle ní vést ke skutečnému násilí a Facebook označila za dálnici nenávisti. To ale podle expertů na sociální sítě není tím správným krokem, jak nenávisti na internetu čelit.

Jourová o svém přístupu k Facebooku mluvila na tiskové konferenci věnované boji proti nelegálnímu obsahu. Přiznala, že online platformy nabízejí uživatelům velké příležitosti, internet má ale podle ní i temnou stránku.

„Nenávistné projevy na sociálních sítích mohou vést ke skutečnému násilí a my je nesmíme tolerovat. Facebook považuji za dálnici nenávisti a nechci ho podporovat,“ řekla. Eurokomisařka už o svém rozhodnutí také informovala manažery Facebooku, se kterými se nedávno setkala.

Jourová ale není v Evropské komisi sama, kdo má k sociálním sítím kritický přístup. Komise dlouhodobě usiluje o přísnější pravidla pro provozovatele sociálních sítí. V roce 2016 se zástupci Facebooku, Twitteru, YouTube a Microsoftu vyjednala kodex chování, kterým se internetové společnosti zavázaly bojovat proti nezákonným projevům nenávisti na internetové síti.

Facebook by mohl dělat více

Podle experta na sociální sítě Daniela Dočekala je ale otázkou, zda projevy nenávisti na internetu stoupají, stejně tak není jisté, zda samotné sociální sítě dělají dost proti tomu, aby se nestávaly prostorem pro šíření nenávistí.


Pokud chci bojovat proti nenávisti na sociálních sítích, nebo mít možnost ovlivňovat obsah a dění, tak tím, že odtamtud odejdu, to zcela určitě dělat nemohu.Daniel Dočekal, expert na sociální sítě

„Facebook se dvěma miliardami lidí a stovkami jazyků by mohl dělat více, ale jsou mnohé důvody, proč to nedělá,“ říká Dočekal s tím, že Facebook se ohání tím, že není cenzorem, a tak trochu alibisticky používá takzvaná pravidla komunity.

„Spoléhá na to, že nenávistné věci budou nahlašovat sami uživatelé Facebooku,“ dodává.

Smazaní účtu na Facebooku, tak jak to udělala Věra Jourová, pak podle něj není správným krokem, jak nenávistným projevům na síti čelit. „Vypadá to, že eurokomisařka Jourová nerozumí sociálním sítím a neumí s nimi zacházet, což u lidí určitého věku je poměrně obecně platné pravidlo,“ upozorňuje.

autoři: jch , mach
Spustit audio