Facebook nemůže za všechno. Na útočníky může dítě narazit také na Instagramu nebo Snapchatu

Linka důvěry přijala za dobu svého fungovaní na 50 tisíc volání. Obracejí se na ni děti i dospělí, kteří se setkali s nějakou formou týraní dítěte. Telefonický kontakt volí mnohdy děti ve chvíli, kdy se jim něco zlého stalo.

Zneužívání a týrání – to jsou dva nejzávažnější důvody, se kterými se děti na Linku důvěry obracejí. „U fyzického týrání vidíme obraz, kdy v 50 % to jsou chlapci a v 50 % dívky. Není tu nějaký zásadnější rozdíl,“ popisuje ředitelka Dětského krizového centra Zora Dušková. Problematika sexuálního zneužívání je podle ní specifická, ale asi jedna čtvrtina z těch, kteří se na Linku důvěry dovolají, jsou chlapci.

Podle krizového centra nejčastěji dětem ubližují lidé z jejich blízkého okolí. Na útočníka však můžou narazit i na internetu. Populární český internetový vyhledávač Seznam.cz zaznamenává každý den několik tisíc lidí, kteří jeho prostřednictvím hledají dětskou pornografii. „Denně 5 až 10 tisíc,“ upřesňuje manažer internetové bezpečnosti Martin Kožíšek.

Děti jsou vystavené i pokusům o kontakt na sociálních sítích. „Je spíš mýtus, že Facebook může za všechno. Nemůže. Drtivá většina podobných kontaktů je přes Instagram, Snapchat a podobně. Útočník si chce s dětmi například měnit intimní fotografie, a tak to dělá přes sítě, na kterých se cítí bezpečně a kde může svou identitu jednoduše smazat.

Za uplynulý rok přijala linka důvěry přes 4 tisíce kontaktů, to je o 18 % více než v roce 2014.

autor: era
Spustit audio