Facebook, Twitter, Instagram... Mezi největší uživatele sociálních sítí na světě patří mladí Indonésané

19. prosinec 2016

Umíte si představit život bez sociálních sítí? Zcela jim propadli také mladí Indonésané, kteří se od mobilů a tabletů prakticky neodtrhnou. Jak je to se sociálními sítěmi v nejlidnatější muslimské zemi světa? Mají tam perspektivu?

Skupinka vysokoškoláků se baví u kávy, ani jeden z nich ale nespustí z ruky mobil nebo tablet. Diskusi totiž vedou přes sociální sítě. Jednomu právě přišla fotka od kamarádky, další odpovídá na tweety reagující na probíhající proces s guvernérem Jakarty a třetí se zrovna dozvěděl o akci na záchranu ekosystémů na ostrově Bali.

Čtěte také

21letý Henry si život bez sociálních sítí už prý neumí ani představit. Připadal by si prázdný, jakoby neexistoval. Mobil tak odloží až těsně před usnutím a hned ráno po probuzení první, co udělá, je, že sáhne po telefonu.

A hned zkontroluje, co nového mu přišlo, co se děje na Facebooku, Whatsupu, Instagramu. Dvacetiletý Shan nedávno přešel od Twitteru k Instagramu, předtím ale denně napsal na padesát zpráv, a i když nebyl nějakým rekordmanem, bylo to pro něj něco jako droga.

Podle stejně starého Calvena je to současný trend. Není to však jen o sdílení fotek či nabírání nových přátel. Rychle se takhle totiž předávají informace o právě otevřených restauracích, obchodech, o jejich kvalitě. A stejně tak o boji proti korupci.

Třeba od jednoho rybáře na Sulawesi se takhle dozvěděli, jak je chtěli místní politici zkorumpovat. Každý nabízel úplatek a hned o tom věděl celý národ. A podobně tweetují třeba o pozdních příchodech úředníků, takže tohle na ně vytváří tlak a přispívá k demokracii a rozvoji země vůbec.

autor: mir
Spustit audio