Film Lásky jedné plavovlásky otevřel Miloši Formanovi dveře do showbusinessu

Lásky jedné plavovlásky byly druhým celovečerním filmem Miloše Formana. Dveře do světového showbusinessu mu otevřely v polovině 60. let dokořán. Miloš Forman vsadil na tři jména – Hana Brejchová, Vladimír Pucholt a Vladimír Menšík. A taky na neherce Josefa Šebánka a Miladu Ježkovou...

Na natáčení ve Zruči nad Sázavou, které trvalo několik měsíců, Forman vzpomínal jako na jedny ze svých nejšťastnějších dnů u filmu.

A šťastný mohl být i po natočení. Film Lásky Jedné plavovlásky zahajoval festival v New Yorku v roce 1966. Byl v nominaci na Oscara za nejlepší zahraniční snímek. Miloš Forman s ním navštívil Cannes i Londýn.

Porota na festivalu v Benátkách Haně Brejchové přiznala třetí místo za nejlepší ženský herecký výkon. Hana za sebou nechala dokonce takovou velkou hvězdu, jakou tehdy byla Claudia Cardinalová.

„Přijela jsem do Benátek a najednou jsem tam viděla Cardinalovou, Felliniho… Já měla vytřeštěné oči, otevřenou pusu. Miloš vždycky říkal: ,Zavři pusu, nejseš v Praze,‘“ vzpomínala Hana Brejchová.

Za námětem filmu je skutečná příhoda. Miloši Formanovi ji vyprávěla mladá dívka s velkým kufrem z Varnsdorfu, která naletěla jednomu inženýrovi. Než ji svedl, dal jí falešnou adresu, aby za ním přijela do Prahy.

Lásky jedné plavovlásky se promítaly i u nás a získaly Státní cenu Klementa Gottwalda. K ní patřila i obálka, ve které bylo 20 tisíc korun. To byl tehdy skoro roční příjem.

autoři: jpr , Regina Květoňová
Spustit audio