Film Ostravak Ostravski vznikl na motivy blogu neznámého autora. Zavádí diváky do ostravských dolů

Denik Ostravaka – to je blog autora, kterého nikdo nezná. Loni na podzim šel do českých kin film inspirovaný jeho příběhy. Pro ostřejší výraz postavy filmu Ostravak Ostravski nejdou daleko. Komedie o životě Jarka Ostravskeho byla mezi desítkami filmů, které se ucházely o nominace na Českého lva. Výroční ceny České filmové a televizní akademie převezmou tvůrci vítězných snímků 4. března v pražském Rudolfinu.

Jarek Ostravski se ze dne na den stane hvězdou. Při důlní havárii zachrání několik kolegů. Ve skutečnosti ale všechno bylo trochu jinak. A Jarek se s novou životní situací nesžívá úplně snadno. Hlavní roli hraje Igor Chmela, který z Ostravy pochází. Tamní přízvuk si proto pro film oživil celkem snadno.


Scénář Ostrava Ostravskeho vznikl na motivy blogu Denik Ostravaka. Nikdo neví, kdo je jeho autorem, i přesto už s jeho texty vyšlo sedm knížek.

„Ostravský přízvuk je tam dost znát, byl to záměr – aby to bylo satiricky nadsazené, ale zároveň v přijatelných hranicích, aby postava byla uvěřitelná a nebyla to parodie,“ vysvětluje.

Pro režiséra Davida Kočára byl Ostravak Ostravski celovečerní premiérou. Do filmu obsadil herce, kteří k Ostravě mají vztah. A nebylo vždycky jednoduché je ukočírovat.

„Když vám přijdou na plac čtyři chlapi, jako je Igor Chmela, bratři Čapkové a Vladimír Polák, tak je to občas neřízená střela, kterou musíte kočírovat,“ přibližuje režisér.

autor: stk
Spustit audio