Finanční gramotnost Čechů je průměrná. Lidé se spoléhají na školu, ochranu však od státu nečekají

Finanční vzdělanost Čechů je průměrná, ukazují výsledky šetření České bankovní asociace. Finančně gramotnější jsou podle průzkumu muži a lidé s vysokoškolským vzděláním. Nejhůře naopak dopadli mladí lidé ve věku 18 až 29 let.

„A ještě hůře pak mladší lidé s nižším vzděláním, vyučení nebo ti s ukončenou základní školou. Tato skupina je nejohroženější, přichází na trh a předpokládá se, že bude mít zájem o finanční produkty. Měla by mít znalosti, ale má jich nejméně,“ upozorňuje Jana Hamanová z agentury SC&C. Češi prý nemají problém s pojmy, obtíže jim dělá spíš matematika a početní úlohy.

Součástí finanční gramotnosti je také vědomí, že na rozhodnutí v oblasti financí bychom si měli vzít čas. „Tedy vyznat se v situacích, se kterými se denně setkáváme. Většina lidí má nějakou půjčku, a tak je dobré vědět, jak si půjčku vybrat, jak se chovat, když se dostanu do problémů, kde najít informace,“ uvádí Helena Brychová z České bankovní asociace.

Čtěte také


Co je finanční gramotnost?
To je základní orientace v pojmech. Finančně gramotný člověk ví, kdo je třeba finanční arbitr a kde si najít potřebné informace.

Z průzkumu vyšlo, že skoro tři čtvrtiny lidí spoléhají na školu, přitom podle názoru České bankovní asociace je nejdůležitější to, co člověk pochytí doma. Škola by měla znalosti jen doplnit, případně rozšířit. Naopak respondenti v oblasti ochrany na stát nespoléhají a myslí si, že jedinou skutečnou obranou je vzdělávání.

autoři: era , šše
Spustit audio