Formani okouzlili Paříž s fantaskní poctou spaghetti westernům. Ve Francii zůstanou do konce roku

Fantaskní svět Divadla bratří Formanů okouzlil srdce Pařížanů. Dvacet představení jejich nového kusu Deadtown uváděného na festivalu v parku La Villett bylo beznadějně vyprodáno. Kromě kulturních magazínů La revue du Spectacle či Artistic Rezo, věnoval nemalou pozornost divoké west show z Čech i jeden z nejvlivnějších francouzkých týdeníků Paris Match či deník Le Parisien.

Návštěvníci oceňovali zejména výjimečnou originalitu fantaskní bajky, jíž tvůrci skládají poctu světu spaghetti westernů Sergia Leoneho, grotesce, kabaretu či cirkusu. V atmosféře ospalého městečka, jehož zdi jsou polepeny plakáty s nápisy Wanted, se v omšelém saloonu mísí kovbojové se zloději koní, zlatokopové i pistolníci s tanečnicemi kankánu, svět archaických divadelních prostředků se světem té nejmodernější techniky.

Starosvětskou projekci zrychlené grotesky vystřídá na pozvání kouzelníka moderní videomapping, jehož prostřednictvím se diváci ocitnou v pustině Divokého západu, kde řádí tornádo. Na místo mustangů se prérií prohánějí koně-bicykly, herci se přemisťují na kulatých skateboardech, vstupují jako v laterně magice do živé projekce a před očima diváků se dějí kouzla.

Jednoduchý příběh majitelky saloonu, která si vzala do hlavy, že svou dceru provdá za záhadného cizince, jenž je fotografem, kouzelníkem a trochu i podvodníkem v jednom, je pro tvůrce příležitostí, jak s poezií, vtipem a lehkým pelem dekadence diváky pobavit a zavést je do světa své vlastní fantazie.

Český divák měl příležitost představení vidět letos v červnu na festivalu Divadla bratří Formanů – ARÉNA 2017 na smíchovské náplavce u Železničního mostu. Pokud by chtěl představení navštívit ještě letos, musel by si zajet do Francie.

Po dvaceti představeních divadlo Paříž opouští, ale v příštích měsících se do Francie vrátí a Deadtown bude Divadlo bratří Formanů hrát v severozápadní části Paříže Colombes, v historickém městě Bourges, ležícím v geometrickém středu Francie a na počátku příští roku i v Bretani.

„Z úspěchu v Paříži mám samozřejmě radost," říká Petr Forman. „Tu největší mám ale z dvanáctilého kluka, kterému se představení líbilo a nejzajímavější pro něj byl prý chlapík na kole a dva bratři. Diváci v tomto věku jsou nekompromisní. Když je to nebaví, vezmou mobil a začnou esemeskovat. Tak mám radost, že se nám podařilo připoutat pozornost i diváků v tomto věku, které hned tak něco nebaví," dodává Forman.

autor: jšm
Spustit audio