Gabriela Gunčíková postoupila do finále Eurovize. Její píseň je velmi průměrná, hodnotí hudební publicista

11. květen 2016

Poprvé v historii má Česko ve finále mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song Contest svého zástupce. Zpěvačka Gabriela Gunčíková postoupila s písní I Stand od trojice švédských skladatelů.

Píseň se prý této zpěvačce od začátku líbila, viděla v ní ale větší potenciál a chtěla změnit aranžmá s orchestrem, což se nakonec podařilo.

Eurovision Song Contest patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. Pro umělce v semifinále mohlo večer hlasovat více než 200 milionů televizních diváků. Podle pravidel není možné poslat hlas zástupci z vlastní země, takže postup Gabriely Gunčíkové je o to větším úspěchem, dokázala oslovit diváky napříč Evropou.

Podobných písní vznikají desítky, tvrdí publicista

„Dlouho jsme se této soutěže neúčastnili a dívali jsme se na soutěž spatra, protože produkty, které Eurovize vytváří, zas za moc nestojí,“ domnívá se hudební publicista Josef Vlček. Zvlášť v 90. letech se podle něj v Česku objevovaly pohrdlivé názory na Eurovizi.

Píseň I Stand Gabriely Gunčíkové se mu nelíbí. „Je to velmi průměrná písnička, kterých se v soudobém popu vytvářejí desítky,“ vysvětluje.

Čtěte také

V předchozím ročníku Eurovize vystoupila za Česko třeba skupina Kabát. A byť je tato kapela v tuzemsku populární, v Evropě nezabodovala. „Některé země jsou schopné hrát šachy v hlasování, dávají třeba hlasy někomu bezvýznamnému nebo někomu, o kom vědí, že jim to oplatí. Je to strategické hraní kdo koho podpoří,“ zamýšlí se Josef Vlček.

Čtěte také

Generují soutěže interprety na jedno použití?


Josef Vlček o hudebním trhu v Česku
- Zhroutil se gramofonový průmysl, jak jsme ho znali. Není tu síla generovat talenty.
- Nikdy se tu nevybudoval okruh producentů, kteří pomáhají interpretům s kariérou.
- Situace se mění. Objevila se vlna nových a zajímavých zpěváků.

V minulosti se díky hudebním soutěžím objevila řada talentovaných zpěváků a zpěvaček. Dnes tomu tak není. „Média se staví k soutěžím velmi negativně. Druhou věcí je, že jsou to skutečně interpreti na jedno použití. Řada lidí, kteří vyhrávají, jsou talenty, ale ono to není jen o talentu,“ upozorňuje. Zpěvák podle něj musí mít vůli, vytrvalost a také schopnost strategického nebo ekonomického uvažování.

„Gabriela Gunčíková je starý typ interpreta, tedy interpreta, který není autorem. A myslím, že budoucnost populární hudby je postavena na tom, že největší hvězdy bývají autory nebo spoluautory písní,“ dodává.

autoři: jch , šše , mach
Spustit audio