GE Money Bank změní jméno a vstoupí na burzu. Pro stávající klienty se nic nemění

GE Money Bank, podle počtu klientů čtvrtá největší banka v Česku vstoupí na Pražskou burzu pod názvem Moneta Money Bank. Hlavním důvodem je její prodej. Americký konglomerát General Electric chce totiž banku do příštího roku prodat a zaměřit se jen na průmysl.

Pro stávající klienty GE Money Bank se nic nemění. Nové jméno neovlivní platnost dokumentů nebo smluv. Stejné zůstanou i platební karty, čísla účtů nebo třeba bankovní spojení.

Akcie na Pražské burze se budou pohybovat v rozmezí 68 až 85 korun za jednu akcii. Hodnota celé banky je oceněná na 35 až 44 miliard korun. O cenné papíry banky by tak podle analytiků mohli mít zájem hlavně velcí hráči na burzovním trhu, třeba Komerční banka nebo Erste Bank. Podle analytika Petra Hlinomaze bude ještě záležet na tom, jakou zvolí GE Money Bank dividendovou politiku.

Hlavní analytik finanční skupiny Chytrý Honza, František Bostl dodává, že by se mohla opakovat situace z loňského května se společností Slovak Telecom. „Firma Slovat Telecom doslova utekla od oltáře den poté, co byla oznámena cena úpisů. U GE Money Bank toto hrozí také, a to proto, že je spousta přímých zájemců – ať už ze strany čínských nebo ruských investorů, kteří mají zájem o robustní bankovní portfolio,“ vysvětluje.

GE Money Bank vstoupí s novým názvem na burzu během prvního květnového týdne. 5. května by měla být oznámena konečná a definitivní cena cenných papírů. Obchodovat se s akciemi Moneta Money Bank začne hned následující den.

autoři: šše , bkl
Spustit audio