Gibraltar Chronicle: 88 % obyvatel si přeje zůstat, bez EU budou vydáni Španělsku napospas

9. červen 2016

Gibraltar ležící až na konci Pyrenejského poloostrova je dodnes britským zámořským území. Žije tu 33 tisíc obyvatel a i pro ně je brexit palčivým tématem.

Před sídlem guvernéra se střídají stráže, které se sice vůbec nepodobají těm z mnohem chladnějšího Londýna, ale jedno mají společné. Rozkazy přijímají v angličtině.

Velká Británie sice není součástí schengenského prostoru, ale hranice mezi Španělskem a Gibraltarem je bez problémů průjezdná. Po případném brexitu by ale mohla být situace zcela jiná.

„De facto by to, jestli je hranice otevřená, nebo zavřená, záleželo na libovůli Španělska. To by pro nás mělo velmi vážné hospodářské důsledky,“ odhaduje místopředseda regionální vlády Joseph Garcia.

Vyslanec Gibraltaru v sídle unijních institucí v Bruselu, bývalý europoslanec Graham Watson předpokládá, že červen bude pro Gibraltar začátkem velmi horkého léta. Nejdříve britské referendum a o několik dnů později předčasné parlamentní volby ve Špenělsku.


Gibralter byl obýván jít od doby kamenné. Od roku 1713 patří tento výběžek na jihu Pyrenejského poloostrova Velké Británii. Ta ho získala v rámci mírových dohod po válce se Španělskem. Žije zde 33 tisíc obyvatel a má rozlohu pouhých 7 km2.

S možnou změnou pravidel pro překračování schengenských hranic si obyvatelé Gibraltaru stále více uvědomují, jaký na ně může mít případný brexit dopad.

Na Gibraltaru vysílá odnož britské BBC a vycházejí noviny v angličtině. Podle průzkumu deníku Gibraltar Chronicle si 88 % obyvatel přeje, aby Británie zůstala součástí Unie.

S nimi ale nesouhlasí gibraltarská europoslankyně za stranu pro nezávislost Velké Británie UKIP Julia Reid. Ta věří, že se většina Britů vysloví pro odchod Spojeného království ze svazku Evropské unie.


To, že by Británie opustila Evropskou unii, neznamená, že by Gibraltar nemohl nadále obchodovat a poskytovat veškeré služby, jako to dělá teď se zbytkem Evropské unie.JULIA REID

Jako nebezpečný vnímají možný odchod Velké Británie lidé, kteří do Gibraltaru dojíždějí ze sousedního Španělska za prací, jako majitel řeznictví Luis Miguel Seňor.

Stejně jako on, našlo v Gibraltaru práci dalších asi 9 tisíc Španělů. A to je v oblasti na jihu země s vysokou nezaměstnaností velká výhra. Kdyby Británie odešla, mohlo by to pro ně znamenat mnohem složitější pracovní podmínky.

autoři: pan , per
Spustit audio