Glastonbury je planeta, která si žije svým životem, říká o festivalu zpěvačka Mydy Rabycad

Začíná kultovní hudební festival v britském Glastonbury, který v posledních letech navštěvuje zhruba 170 tisíc lidí. Letos budou headlinery kapely Radiohead, Foo Fighters nebo zpěvák Ed Sheeran. Festival potrvá do 25. června.

Festival Glastonbury je největší a jeden z nejdůležitějších hudebních festivalů na světě. Hostí proslulé světové hudebníky a kapely, odehrává se každý rok - až na výjimky - v anglickém městě Pilton.

O akci je každoročně velký zájem, což potvrzuje i to, že na letošní ročník jsou lístky podle informací na webových stránkách Glastonbury vyprodány. Z předprodeje zmizí většinou za několik minut.

Na loňském ročníku vystoupila Žofie Dařbujánová, zpěvačka electro-swingové skupiny Mydy Rabycad, která si atmosféru festivalu pochvaluje. „Festival je taková vlastní planeta a žije si svým životem, byl to neuvěřitelný zážitek,“ popisuje.


Vznik festivalu Glastonbury ovlivnila éra hippies, první ročník se konal v roce 1970 pod názvem Pilton Festival a navštívilo jej 1500 účastníků. Od té doby se festival vypracoval na jednu z nejdůležitějších hudebních akci léta. Českými zástupci na tomto festivalu byli v roce 2007 Gipsy.cz a v roce 2016 Mydy Rabycad.

Na vystoupení Mydy Rabycad přišlo stovky lidí – stage, na kterém hráli, byla mezi dvěmi hlavními a střídali se s dalšími známými kapelami. „Když lidé chodili na ně, tak se zastavovali na nás, spousta lidí zůstala,“ pochvaluje si.

Festival je proslulý nejenom hudební scénou, ale také vydatnými dešti, které doprovázely i loňský ročník. „Půl našeho koncertu strašně lilo,“ usmívá se a návštěvníkům doporučuje holínky s sebou.

Účast na festivalu znamenala pro kapelou novou zkušenost, která jim pomohla někam se posunout a otevřít oči. Slyší také na to organizátoři jiných akci i návštěvníci koncertů. „Je to pomoc v několika směrech,“ potvrzuje.

Policisté prohledají všechna auta

Loni festivalové dění ovlivnil fakt, že druhý den přehlídky, 23. června, se konalo v Británii referendum o setrvání země v Evropské unii, které nakonec dopadlo v neprospěch zastánců dalšího členství v bloku. Letošní ročník se ponese ve znamení zvýšených bezpečnostních opatření poté, co se Británie stala v posledních týdnech svědkem hned čtyř teroristických útoků. Policie bude například prohledávat všechny přijíždějící vozy i zavazadla návštěvníků hudební akce.

Policisté upozornili, že letos bude trvat mnohem déle, než se lidé dostanou do festivalového areálu. Organizátoři návštěvníky vyzvali, aby svá zavazadla opatřili štítkem se jménem a telefonním číslem, a zabránili tak zbytečným nedorozuměním v době zvýšených obav o bezpečnost.

Další ročník slavného festivalu se bude konat až v roce 2019. Na podzim loňského roku zakladatel hudební přehlídky Michael Eavis oznámil, že se v roce 2018 festival neuskuteční. Naposledy si podobnou přestávku akce vybrala v roce 2012.

autoři: všt , prh | zdroj: ČTK
Spustit audio