Graffiti není pro holky, říkali jí. Writerka Sany vydržela a teď představuje dokument Girl Power

Vede dva životy – přes den chodí do práce, v noci je první českou sprejerkou. Její rodina to ani netuší. Tato žena právě dokončila o sobě a dalších ženách v graffiti dokument, který poprvé v historii mapuje tuto subkulturu z jiného než mužského pohledu.

„Začala jsem malovat s kamarádkou. Vždycky mi říkali, že to není věc pro holky, že stejně skončím. Dávali mi maximálně dva roky. A tak jsem se rozhodla natočit dokument o ženách, které dělají nelegální graffiti,“ představuje se na začátku filmu hlavní hrdinka, producentka a také první české writerka s přezdívkou Sany. Ve snímku jí není vidět do tváře a nikdy neprozradí pravé jméno. Při své tvorbě se pohybuje na hraně zákona. Stejně jako ženy, které sedm let natáčela po celém světě.

„Každá akce se plánuje několik týdnů nebo měsíců a není jistota, že to vyjde,“ popisuje práci s graffiti a natáčení Sany. Před dvěma lety jí došly peníze. Přesto film dokončíla. Devadesátiminutový dokument Girl Power tak není jen přehlídkou portétů writerek z celého světa.

Čtěte také

Osobní příběhy Sany z něj dělá film o skutečné dívčí síle v mužském světě, jak ostatně tvrdí i koproducent snímku Martin Hůlovec: „Sledujeme motivace Sany a osm let natáčení, až se Sany zhroutí a myslí si, že film nedokončí. Pak přichází katarze.“

První film o ženách ve světě graffiti bude mít premiéru 27. února 2016.

autor: Radek Kříž
Spustit audio