Hackeři napadli účty Uberu. Ukradli data více než padesáti milionů lidí

22. listopad 2017

Víc než rok tajila americká společnost Uber masivní únik dat. Hackerům se alternativní taxislužbě podařilo odcizit informace dohromady 57 milionů zákazníků a řidičů Uberu.

Hackeři se dostali k datům, jež zákazníci poskytli aplikaci. Tedy jména, adresy bydliště, čísla mobilních telefonů a emailové adresy. V případě řidičů je situace ještě o něco vážnější.

„V aplikaci jsou totiž naskenované například řidičské průkazy, technické průkazy aut a další citlivé informace. Uber ale zároveň ujišťuje, že neunikla čísla platebních karet a kreditních karet, informace o cílech cest nebo čísla sociálních pojistek,“ přibližuje redaktor Matěj Štýs.

Podle šéfa společnosti se dvěma útočníkům podařilo proniknout do cloudových serverů jiné společnosti, na kterých má firma uložená svá data. Takový způsob ukládání je běžný, protože internetové firmy často potřebují ohromná datová úložiště, která se nevyplatí fyzicky vlastnit. Napadený prý nebyl firemní systém ani datová infrastruktura Uberu.

Uber se pravděpodobně snažil problémy zamlčet, aby incident nepoškodil jméno společnosti. Potvrzují to i zprávy agentury Bloomberg, podle kterých firma hackerům zaplatila v přepočtu víc než 2 miliony korun, aby odcizená data vymazali a o útoku mlčeli. Dara Khosrowshahi, který společnost vede od letošního září, řekl, že se nic z toho nemělo stát a že to nebude omlouvat. Dodal taky, že firma mění svůj způsob podnikání.

autor:
Spustit audio