Hana Brejchová vždycky dávala přednost lásce před slávou. Dnes slaví 70. narozeniny

12. prosinec 2016

Herečka Hana Brejchová dnes slaví kulatých 70. Bylo jí 18 let, když si ji manžel sestry Jany, režisér Miloš Forman, vybral pro film Lásky jedné plavovlásky. Film sbíral jeden úspěch za druhým, včetně nominace na Oscara.

Zvali si ji na všechny filmové festivaly. Porota v Benátkách Haně Brejchové přiznala třetí místo za nejlepší ženský herecký výkon. Hana za sebou nechala dokonce takovou hvězdu, jakou byla tehdy Claudia Cardinalová.


Přijela jsem do Benátek a najednou jsem tam viděla Cardinalovou, Felliniho… Já měla vytřeštěné oči, otevřenou pusu. Miloš vždycky říkal: ,Zavři pusu, nejseš v Praze.‘ HANA BREJCHOVÁ

V roce 1968 mohla její hvězda naplno zazářit. Dostala nabídku na hlavní roli vedle superhvězdy Alaina Delona. Místo toho se ale odstěhovala do Postoloprt a stáhla se, byla těhotná.

Přednost dávala vždycky lásce před slávou, jak přiznala v jednom z rozhovorů pro Český rozhlas mnohem později: „Slávu zas tak nemusím – myslím, že člověk má chtít jiné, věci než je tohle.“

V 80. a 90. letech dostala menší příležitost v seriálech jako Zlá krev, Cirkus Humberto nebo Přítelkyně z domu smutku. S Milošem Formanem se pracovně setkali ještě jednou při natáčení Amadea. Takovou slávu, jakou znamenaly Lásky, už jí ale nepřinesla žádná další role.

autoři: jpr , Regina Květoňová
Spustit audio