Harry Hole je pojedenácté zpět v Žízni. Jo Nesbø mu přidělil případ vražd několika žen

10. květen 2017

V norském hlavním městě Oslu dojde rychle po sobě k vraždám několika žen, které si domluvily schůzku prostřednictvím seznamky. Případ musí být vyšetřen co nejdříve a je povolán schopný, ale problematický Harry Hole. Jeho zatím poslední vyšetřování z jedenáctidílné krimisérie norského bestselleristy Jo Nesbøho nese titul Žízeň. V českém překladu vychází 11. května.

Vyšetřovacímu týmu, jemuž nově velí Katrine Brattová, zůstává rozum stát nad způsobem, jímž byly oběti zabity, i faktem, že z míst činů vždy zmizela část jejich krve. Vrchní policejní náčelník Mikael Bellman potřebuje případ co nejrychleji vyřešit, aby mohl na kariérním žebříčku postoupit ještě výš.


Už dvakrát to vypadalo, že jsme se s Harym Holem rozloučili definitivně.překladatelka Kateřina Kryštůfková

Proto povolá zpět Harryho Holea, který se mezitím odstěhoval k Ráchel na Holmenkollen a chtěl si užívat spokojeného manželského života a poklidného vyučování na policejní akademii. Vzhledem k brutalitě vražd mu však nic z toho dopřáno není.

Okolnosti ho donutí založit alternativní vyšetřovací skupinu a pustit se po stopě. Jenže dopátrat se pravdy není vůbec jednoduché, zvláště když ho život v určitém okamžiku postaví před zásadní dilema, zda má dát přednost rodině, nebo vyšetřování.


V Norsku vyšla kniha 21. března a na křest dorazili i členové kapely Sex pistols. Šlo o nejvyšší náklad v dějinách norské literatury, bylo vydáno 300 tisíc výtisků na 4,5 milionu obyvatel Norska.

První díl série s tímto nekonvenčním kriminalistou napsal Nesbø v roce 1997 pod názvem Netopýr. Hole je vyslán osloskou kriminální policií do australského Sydney, aby místní policii pomohl s vyšetřováním případu znásilnění a vraždy mladé ženy. Přitom se dostává do prostředí prostitutek, transvestitů, cirkusáků a boxerů. Nesbo za knihu obdržel ocenění Skleněný klíč za nejlepší skandinávský detektivní román.

Následovaly knihy Švábi (1998) a Červenka (2000), ve které se poprvé vyskytuje postava rozvedené Ráchel se synem Olegem. Do Ráchel se Harry zamiluje a stává se jeho životní láskou a důležitou součástí pokračování celé série. Další díl, román Nemesis (2002), vyšel jako první z Nesboho knih v českém překladu a v Pentagramu (2003) se část děje odehrává i v Praze. Zatímco Spasitel (2005) sleduje příběh chorvatského nájemného vraha, ve Sněhulákovi (2007) se Harry utká s velmi nebezpečným a brutálním protivníkem, stejně tak jako v Levhartovi (2009), kde se děj opět přesouvá mimo hranice Norska, tentokrát do Afriky i Hongkongu. Zápletka Přízraku (2012) poté přechází do dalšího dílu, kterým je Policie (2013).

Velký úspěch slavil Nesbø i se svým thrillerem Lovci hlav (2008), jehož filmová adaptace se o dva roky později stala komerčně nejúspěšnějším norským filmem všech dob. Celkem byly jeho knihy přeloženy již do více než 40 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa a dosud se jich celosvětově prodalo přes 25 milionů kusů. Jen v pětimilionovém Norsku prodal Nesbo přes 1,5 milionu knih.

Spustit audio