Herberk museli přejmenovat na Lijavec. Přesto byla hra po několika reprízách zakázána

Víte, proč se hra Lijavec nesměla jmenovat Herberk? A proč vadilo cenzuře slovo tovaryš? Poslechněte si dnešní díl Zvukové kroniky Divadla Járy Cimrmana, kterou už od roku 2007 doplňuje Vladimír Kroc.

Rok 1980 přinesl kromě jiného velmi smutnou událost – 14. prosince zemřel František Petiška. „Psal pod jménem František Vinant, dal si pseudonym, protože jeho bratr Eduard Petiška byl známý spisovatel, tak asi nechtěl, aby si je lidé pletli,“ vzpomíná Ladislav Smoljak.

Byl prvním, kdo ze souboru Divadla Járy Cimrmana zemřel, později tuto smutnou událost ztvárnili ve filmu Nejistá sezona.

Premiéra dalšího představení divadla mohla být až po 5 letech od prvního uvedení předcházejícího Posla z Liptákova. Tentokrát šlo o hru s opravdovým deštěm. „Představení Lijavec se původně jmenovalo Herberk,“ vysvětluje Zdeněk Svěrák.

Původní název hry Herberk neprošel přes schvalovací komisi, která viděla představení 12. listopadu 1981. „Slovo nepořádek v názvu hry nesmělo být, protože u nás byl takový pořádek, že by to mohlo vypadat na kritiku současnosti. Takže jsme to pak změnili na Lijavec,“ vzpomíná Ladislav Smoljak.

A Zdeněk Svěrák čte ze svého deníku: „ Po přestálých oslavách to vypadá, že text Herberku – dva roky schvalován – dojde k uplatnění, když jsme si ho ale přečetli, pocítili jsme sami, že potřebuje přepsat. Zásahy nadřízeného orgánu: název Herberk změnit, bude se jmenovat Lijavec, slovo tovaryš nepřípustné, jelikož připomíná ruské továrišč, nahradit slovem vandrovník, úplně pryč musí – pánové, jste svědky historického okamžiku, právě vyhynuli Pihrtové – to znamená tajní policisté.“

Zdeněk Svěrák také dodává, že ve hře Lijavec je jedna z mála záporných postav v jejich díle – poručík Pihrt. „Jméno Pihrt jsme zvolili zcela náhodně… teprve teď v roce 2007 se mi dostaly do rukou stránky z rukou archivu StB, a zjistil jsem, že agent, který na mne posílal hlášení, je posílal svému nadřízenému, a ten se jmenoval Pichrt. Zpětně jsme si s Láďou řekli, že oni, když tu hru o Pihrtovi viděli, tak byli udivení, že víme, že jejich náčelník se jmenuje Pichrt, a jenom jsem tam ch zaměnili za h,“ říká.

Nelze se divit, že po několika reprízách byla hra Lijavec zakázána.

autor: vlk
Spustit audio