Heydrich přišel do Prahy popravovat. Atentát byl myšlen jako pomsta, připomínají historici

Nejvýznamnější čin českého protinacistického odboje, to je atentát na zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha. Nenáviděného tyrana českého národa zlikvidovali 27. května 1942, tedy před 75 lety, parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík. Heydrich se stal nejmocnějším mužem v protektorátu na konci září roku 1941.

Reinhard Heydrich po nástupu na Pražský hrad 28. září 1941 vyhlásil okamžitě stanné právo a spustil vlnu zatýkání a poprav českých vlastenců. Gestapo odvedlo i předsedu protektorátní vlády Aloise Eliáše, který spolupracoval s domácím odbojem a byl ve spojení s londýnským exilem. Prezident Emil Hácha zvažoval abdikaci.

„Rozhodnutí reagovalo na uvěznění předsedy vlády Eliáše a mělo být gestem nesouhlasu s dalším vývojem německé okupační politiky,“ vysvětluje vedoucí archivu Kanceláře prezidenta republiky Jakub Doležal, který ukazuje zažloutlý papír s německým textem.

„Tento dopis nikdy nebyl odeslán, došlo ke stanovisku, že Hácha by měl zůstat na místě státního prezidenta, aby to nedopadlo ještě hůře,“ dodává.


28. září se Heydrich poprvé setkal s Háchou. Tlačil na něj, vyhrožoval mu dalšími represemi. JAKUB DOLEŽAL

Heydrich si jako pracovnu vybral na Hradě vstupní sál do Trůnní síně, ze kterého je krásný výhled na Prahu. Okázalým projevem Heydrichovy nadřazenosti se stala návštěva komory s korunovačními klenoty.

„Heydrich si během ponižujícího ceremoniálu vyžádal klíče všech českých představitelů, čtyři klíče si nechal, tři vrátil, když si nechal zhotovit kopie,“ popisuje.

Podle historičky Jany Pasákové Heydrich Háchu potřeboval. Prezident měl v protektorátu zajistit klid, aby fungoval zbrojní průmysl a mohl zásobovat německou armádu. „Pro nacisty bylo důležité, že Hácha jakoby zaštiťoval právoplatnost jejich pobytu. To bylo pro něj velké trauma. Říkal: kéž mne z toho někdo vysvobodí, třeba smrt,“ říká.


Do kin přichází nový hollywoodský film Smrtihlav inspirovaným odbojem a atentátem na Heydricha. Promítá se speciálně pro posluchače Radiožurnálu 8. června od 20. hodin večer v pražském Kině Atlas (soutěž o volné vstupenky zde).

Ta ale dřív zasáhla o dvaatřicet let mladšího Heydricha, kterého 27. května 1942 zlikvidovali českoslovenští parašutisté Jan Kubiš a Josef Gabčík, vyslaní z Anglie. Podle historika Eduarda Stehlíka o atentátu rozhodly už první dny Heydrichovy přítomnosti v Praze.

„Atentát je myšlen jako pomsta za popravené příslušníky domácího odboje, vojáky, bezprostředně po nástupu Heydricha k moci. Jeden z nich, armádní generál Josef Bílý, byl dlouhá léta oblíbeným nadřízeným Františka Moravce, v této době už šéfa našich zpravodajců v Londýně, pod kterého mimochodem spadali právě i parašutisté,“ říká Eduard Stehlík.

Právě v reakci na smrt tohoto důstojníka a pak následnou velkou popravou z prvního října 1941 Moravec rozhoduje o provedení atentátu.

autor: jas
Spustit audio