Hrad Bouzov nabízí nový prohlídkový okruh. Nahlédnete třeba do ložnice arcivévody Evžena

Jde o jednu z nejnavštěvovanějších památek v Česku – hrad Bouzov na Olomoucku. V těchto chvílích soud stále rozhoduje o tom, jestli se navrátí České provincii Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, známého jako Řád německých rytířů.

Národní památkový ústav totiž už před dvěma lety odmítl hrad vydat v rámci církevních restitucí. A na samotném hradě můžete nahlédnout do ložnice i kuchyně arcivévody Evžena Habsburského v rámci nového prohlídkového okruhu.

Průvodkyně Kristýna Tejkalová o okruhu říká, že je jeho účelem projít hrad kolem dokola tak, aby si návštěvníci mohli prohlédnout všechna křídla a dozvědět se, jaké stavební změny byly provedeny.


Plný provoz čeká nový arcivévodův okruh, který je šestou prohlídkovou trasou hradu Bouzov, od 1. září.

Uvidíte například i ložnici velmistra Řádu německých rytířů, která je kruhová, protože se nachází v původní dělové baště, jejíž dispozici využil architekt při přestavbě. Evžen Habsburský tu zavedl několik moderních věcí – vodovod, domácí telefony, zvonky na služebnictvo nebo centrální vytápění.

Podle kastelánky Zuzany Šulcové chtějí novou trasu vyzkoušet na návštěvnících i průvodcích. „Okruh se bude provádět čtyřikrát za den a protože je to okruh zkušební, chtěli bychom zatím mít omezený provoz, aby si na něj průvodci zvykli.“

autoři: mot , jpr
Spustit audio