Humor před bouří? Katalánci loví Španělsko jako kocour Sylvester ptáčka Tweetyho

24. říjen 2017

V Katalánsku se schyluje buď k zavedení přímé správy Madridu, nebo k jednostrannému vyhlášení nezávislosti. Už od soboty by mohla centrální vláda začít omezovat samosprávu regionu. K potlačení případných protestů nechává v Katalánsku několik tisíc příslušníků policie a Národní gardy. A Katalánci s tím bojují po svém - humorem.

„Aby se nevrátili policisté s obušky, dělají si z nich legraci. Policie přišla, aby je bila, ale v Katalánsku žijí lidé s odporem k násilí. Pacifisté. Humor je pro ně způsob, jak se vyrovnat s násilím,” vysvětlují mi důchodce pan Juan a číšník Xavi, proč se o policistech z jiných částí Španělska a o národních gardistech v Katalánsku žertuje.

Mluví se o nich jako o Piolinech, tedy kanárcích z filmové grotesky o ptáčkovi a mlsném kocourovi. U nás je tahle dvojka známá jako Tweety a Sylvester.

Piolin (tedy ptáček s velkou hlavou) je podle Katalánců symbol Španělska a kocour Sylvester má být Katalánsko. A tak jako Sylvester snědl kanárka, Katalánci si prý dají k snědku Španěly. Jen není jisté, jestli tihle pánové dokoukali kreslenou grotesku až do konce. Kocour ptáčka skutečně nikdy nesnědl a často naopak dostal pěkně za vyučenou.

Policisté dostali přezdívku Piolin proto, že jsou ubytovaní na trajektu v barcelonském přístavu. Loď společnosti Moby je pomalovaná obrázky z filmové grotesky a na přídi je právě žlutý Piolin neboli Tweety.

„To je přece strašně roztomilé, že vyjíždějí do akcí s lodí s obrázkem Tweetyho. Z toho má přece každý respekt,” přisadil si na jedné z demonstrací na adresu policejních posil podnikatel Artur.

Španělští gardisté jsou na své lodi dobře ukrytí

Policisté a gardisté, kteří 1. října mlátili obušky voliče bránící holýma rukama své referendum, jsou dobře ukrytí. Taxikář Antoni ví, že jejich loď kotví až na konci nákladního přístavu, kam se ale, jak jsme zjistili, není přes policejní hlídky možné dostat.

Bez speciálního povolení se k lodi plné ostrých hochů s obušky a slzným plynem nedostaneme. Na trajektu, kterému Katalánci přezdívají Piolin, budou připraveni zasáhnout až do 2. listopadu. A možná jim španělská vláda pobyt v barcelonském přístavu i prodlouží.

autor: pan
Spustit audio