Hvězdné války za 40 let vydělaly přes 32 miliard dolarů. Víc v hračkářství než v kinech

25. květen 2017

Vesmírná sága Star Wars, neboli Hvězdné války, nabídla poprvé 25. května 1977 užaslým filmovým fanouškům do té doby nevídané akční souboje kosmických lodí, světelné meče či nejrůznější vesmírné rasy. Slavná sci-fi pohádka o věčném souboji dobra a zla má svá nová pokračování i po čtyřiceti letech. A na své konto přidává k 32 miliardám každoročně další miliony dolarů

Z celkového výdělku Star Wars zhruba 85 procent připadá na prodej postaviček, triček, komiksů, počítačových her, hrnečků a dalších věcí, na kterých se objevily motivy Hvězdných válek. V kinech pak dosavadních sedm dílů ságy utržilo celosvětově přes 7,5 miliardy dolarů.

Obrovský úspěch zaznamenal u diváků už první díl (dnes čtvrté pokračování ságy s podtitulem Nová naděje), který měl premiéru v roce 1977. Tři roky po prvním dílu přišlo pokračování nazvané Impérium vrací úder (dnes pátý díl). Číslování vypadá na první pohled trochu nesmyslně, jako třetí v pořadí totiž diváci viděli šestý díl a vyvrcholení ságy, Návrat Jediho(1983). Když režisér, scénárista a producent Georg Lucas s Hvězdnými válkami začínal, měl prý v hlavě připravenou devítidílnou ságu, kvůli náročnosti triků ale začal natáčet od prostředku.

Na první tři díly příběhu z předaleké galaxie si ale diváci museli počkat přes patnáct let. Už v roce 1997 se na plátna vrátila původní trilogie s vylepšenými triky a scénami navíc. O dva roky později byla hotova Epizoda I - Skrytá hrozba, kterou celá sága začíná. Kritika a skalní fanoušci ji ale nepřijali s nadšením, a jen o trochu lepšího přijetí se v roce 2002 dostalo Epizodě II - Klony útočí. Za nejpovedenější z nových dílů je pak považována Epizoda III - Pomsta Sithů, která měla premiéru v roce 2005.

Po premiéře Pomsty Sithů považoval Lucas ságu uzavřenou a řekl, že „natočil jeden příběh, který začal a skončil". Situace se změnila v roce 2012, kdy společnost Walt Disney & Co koupila produkční firmu Lucasfilm, čímž získala práva na natočení dalších dílů Hvězdných válek. Lucas tím umožnil, aby se ke Star Wars dostala nová generace filmařů. Zájem točit pokračování ságy již neměl. „Jediné, co bych z toho měl, je, že bych natočil film a pak by mě všichni jenom zkritizovali," řekl Lucas v jednom rozhovoru.

Režie se ujal J. J. Abrams, který patří k nejvlivnějším producentům a režisérům v Hollywoodu. Stojí za televizním seriálem Ztraceni a pro konkurenční studio Paramount natočil dva filmy inspirované televizním seriálem Star Trek.

Snímek Star Wars: Síla se probouzí, který měl premiéru v prosinci 2015, je sedmým dílem ságy a prvním dílem nové filmové trilogie. Představuje návrat ke kořenům původní ságy a odehrává se zhruba třicet let po událostech filmu Epizoda VI: Návrat Jediho. Velká herecká jména zůstala - na plátna kin se vrátily hvězdy ze série Harrison Ford, Carrie Fisherová a Mark Hamill. Novými tvářemi se stali herci Andy Serkis, známý ztvárněním postavy hobita Gluma v trilogiích Pán prstenů a Hobit, Oscar Isaac, který se proslavil hlavní rolí ve filmu V nitru Llewyna Davise, a dokonce i slavný švédský herec Max von Sydow. Snímek zaznamenal obrovský celosvětový úspěch, se ziskem přes dvě miliardy dolarů se stal třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob. S částkou 37,263.015 korun se stal i filmem s historicky nejvyššími tržbami za první víkend v českých kinech.

Loni v prosinci měl premiéru snímek Rogue One: Star Wars Story, který natočil tvůrce Godzilly Gareth Edwards. Je prvním snímkem ze série Anthology ze světa Star Wars a jedná se o takzvaný spin-off, tedy příběh odvozený od hlavní linie projektu, který rozvíjí jeden její motiv. Děj snímku se odehrává krátce před událostmi Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje z roku 1977.

Osmý díl série nazvaný Star Wars: Poslední z Jediů bude mít v kinech premiéru letos 15. prosince. Fanoušky hvězdné ságy rozesmutnila loni v prosinci zpráva o úmrtí americké herečky Carrie Fisherové, která v kultovní sci-fi sérii ztvárnila princeznu Leiu. Natáčení všech scén do zatím poslední epizody ale stihla dokončit.

zdroj: ČTK
Spustit audio