I plnicí pera mají svůj servis. Perokliniku najdete v chorvatském Záhřebu

18. únor 2018

I v době tabletů a chytrých telefonů jsou stále lidé, kteří píší plnicím perem. Pokud náhodou žijí v chorvatském Záhřebu a plnička se jim poškodí, mohou zajít do opravny. Jmenuje se peroklinika a podle agentury Reuters je to zřejmě poslední opravna plnících per v Evropě.

Chorvatské hlavní město Záhřeb si kdysi vybral za svůj domov rodák z Liptovského Mikuláše - technik a vynálezce Slavoljub Eduard Penkala. Vynalezl mechanickou tužku a založil továrnu na psací potřeby. Není divu, že ve městě s takovou tradicí najdeme možná poslední fungující opravnu plnicích per.

Krámek v centru Záhřebu vypadá jako ze starých časů. Na stěně dílny visí organizéry se spoustou průhledných šuplíčků. Jsou v nich násadky, úchopy, víčka, plniče, hroty a další části per, které laik ani nedokáže pojmenovat. Podnik vede Vlasta Keranovičová. Jak říká, záhřebská Peroklinika je dokladem toho, že lidé plnicí pera ještě stále používají.


Onehdy tu byla celá třída učňů, budoucích tesařů. Mluvili jsme o tom, jak je dneska důležité psát plnicím perem. Lidé používají klávesnice nebo vyťukávají esemesky a kvůli moderním technologiím zapomínají psát rukou a někteří už ani nevědí, jak se píše plnicím perem.Vlasta Keranovičová

„Za poslední čtyři roky jsem opravila 576 per. Možná to není moc, ale zase je dobře, když majitelům starých psacích potřeb můžeme pomoct,“ vypráví s nadšením Vlasta Keranovičová.

Opravna vznikla ve 40. letech. Specializovala se na drahá plnicí pera a další psací potřeby. Desítky let vedl podnik manžel paní Keranovičové, technik. Zemřel před čtyřmi lety a paní Vlasta dílnu zdědila. Postupem času se stala odbornicí v oboru. Ač samouk, zvládne opravy, s jakými si kolikrát neporadí ani evropské firmy, které ta luxusní pera kdysi dávno vyrobily.

„Nosí nám třeba pera, v kterých je zaschlý inkoust nebo která jsou ulomená. Opravíme je a oni pak ty kousky mohou předat vnoučatům nebo využít jako dárek k narozeninám,“ popisuje svou práci paní Keranovičová.

Pro některé mladší návštěvníky díly a děti je takové plnicí pero exotika, vysvětluje. „Člověk by nevěřil, že to zajímá i mladé! Jsou zvědaví, chtějí vědět, jak takové plnicí pero vypadá a jak se s ním píše.“

O psacích potřebách toho v Záhřebu vědí hodně. Před sto lety tam žil vynálezce mechanické tužky, Slavoljub Eduard Penkala. Zanechal tak hlubokou stopu, že Chorvaté dodnes říkají propisce nebo plnicímu peru prostě a jednoduše penkala.

Logo

Paní Vlasta vám tak může ukázat také repliku Penkalova vynálezu z roku 1906. Eduard Penkala, technik polsko-nizozemského původu, se narodil v Liptovském Mikuláši. Po studiích odešli se ženou do Záhřebu. Penkala tam přijal chorvatské jméno Slavoljub.

Později s podnikatelem Edmundem Mosterem založili továrnu na výrobu psacích potřeb. Ve své době patřila k největším na světě. V dílně paní Keranovičové jsou k vidění staré reklamy - je na nich profil vysmátého chlapíka s velikánským uchem, za kterým má tužku.

Když Penkala v roce 1922 v pouhých padesáti letech zemřel na zápal plic, zůstalo po něm přes 80 vynálezů, včetně termoforu, železniční brzdy nebo anodové baterie. A to jsme ještě neřekli, že patřil k průkopníkům letectví a že sestrojil první chorvatské letadlo. Měl prostě za ušima.

Továrna na výrobu psacích potřeb, kterou Penkala a Moster založili, dodnes existuje. Kdysi tam pracoval manžel paní Keranovičové. Chtěl zachovat vzpomínku na slavného chorvatského vynálezce, a tak začal v 90. letech vyrábět a prodávat repliky Penkalovy mechanické tužky. Chorvatští politici je někdy dávají zahraničním státníkům. O odkaz Slavoljuba Penkaly i svého muže se dál stará paní Keranovičová.

Sní o muzeu psacích potřeb. A dělá všechno pro to, aby dokázala, že psaní rukou a nadto plnicím perem, má význam a kouzlo i v digitálních časech.

autor: hbe | zdroj: Reuters
Spustit audio