Islámský stát zveřejnil nahrávku s Bagdádím. Je vůdce džihádistů naživu?

29. září 2017

Vůdce takzvaného Islámského státu Abú Bakr Bagdádí je zřejmě naživu. Teroristická organizace zveřejnila nahrávku, ze které údajně Bagdádí promlouvá k ostatním radikálům. I Spojeným státům chybí přesvědčivý důkaz o jeho smrti.

Zveřejnění nahrávky přišlo v době spekulací o Bagdádího osudu po bojích o oblasti, které jeho organizace ještě donedávna ovládala.

„Smrt Bagdádího naposledy v červnu ohlásilo Rusko a krátce po tom ji potvrdila Organizace Syrských ochránců lidských práv,“ přibližuje redaktorka Marie Machytková.

Začátkem září se ale ozvaly Spojené státy s pochybnostmi o tom, jestli je Bagdádí skutečně po smrti, a vypsaly na něj vysokou odměnu. Například americký generál Stephen Townsend, který velí operacím proti islamistům v Iráku a Sýrii, tvrdí, že mu chybí přesvědčivý důkaz, který by informaci o Bagdádího zabití potvrdil. Podle generála naopak zprávy rozvědek naznačují, že vůdce IS je naživu.

Spojeneckým vojskům už se podařilo získat zpátky kontrolu nad většinou území v Iráku a v Sýrii, která ještě donedávna teroristé kontrolovali. Američané teď pokračují v operacích, hodně se teď soustředí na Libyi.

Tento týden tam podnikli dva nálety, které několik teroristů ze samozvaného Islámského státu zabily. Podle libyjských oficiálních zdrojů se teď ozbrojenci skrývají v lybijské poušti, kde vytvořili nejméně tři brigády.

autoři: jch , mach
Spustit audio