Italská vášeň a krása na čtyřech kolech. Ferrari 275 GTC má v Praze evropskou premiéru

Do Česka přijelo vzácné Ferrari 275 GTC. Unikátní vůz z roku 1966 vystavuje Národní technické muzeum v Praze jako připomínku sedmdesátých narozenin italské automobilky. Pro Ferrari 275 GTC je to evropská výstavní premiéra.

Stojím v rohu rozlehlé dopravní haly Národního technického muzea, kam se na dva týdny přestěhovala vášnivá Itálie na čtyřech kolech. Přede mnou stojí čtveřice blýskajících se automobilových legend se vzpínajícím se koněm ve znaku.

„Nejslavnější a nejvzácnější auto, které tady vidíte, je 275 GTC z roku 1966. Toto auto vyhrálo závod mistrovství světa v Nürburgringu. Vystavené je v Evropě vůbec poprvé,“ říká Radek Pergl ze společnosti Veteránská krása.

Vzpínající se kůň je i na dalších vozech, které tu jsou k vidění – 330 GT, 400 a F 430. Největší zájem ale budí zmiňovaná 275 jako dlouholetý symbol automobilové krásy ze severu Itálie. „Je to jedno z nejkrásnějších a nejelegantnějších aut, které vznikly nejen v šedesátých letech v Evropě, ale vůbec kdekoliv a kdykoliv na světě,“ upozorňuje motoristický novinář Jiří Červenka.


Oslavy 70. výročí Ferrari vyvrcholí v českém prostředí na počátku června, kdy se desítky veteránů sjedou na soutěž elegance na zámek v Loučni. V Národním technickém muzeu budou Ferrari vystavená do 28. května.

Přestože je auto na první pohled krásné, je zároveň i přísně funkční – žebrování za předními koly, výfuky vyvedené před zadním kolem, široké pneumatiky. „Auto bylo postaveno, aby jezdilo rychle a vyhrávalo závody,“ dodává.

Vozy slavné italské značky jinak muzeum nevystavuje. „Naše sbírky jsou zaměřeny na dokumentaci toho, co má českou historii. Takže na Ferrari, jejíž historie se u nás začala psát až po roce 1989, si můžeme nechat zajít chuť. Proto máme radost z toho, že můžeme alespoň na krátkou dobu vystavit tyto vozy, které se jinak vymykají zaměření našich sbírek," uvedl ředitel sekce dopravy muzea Arnošt Nemeškal.

Z dopravního sálu Národního technického muzea se auta přesunou na přehlídku veteránů na zámku Loučeň. Čtvrtý ročník akce se zaměří právě na značku Ferrari, která letos slaví 70. výročí založení. Na přehlídce budou k vidění desítky automobilů této značky, některé z nich budou v Česku vystaveny poprvé. „Když jsem orientačně počítal jejich celkovou hodnotu, vyšlo mi 1,8 miliardy korun," doplnil za organizátory loučenské výstavy Robert Pergl. Muzeum bude na výstavě prezentovat vůz Mercedes Benz 770 ze svých sbírek.

autor: msk
Spustit audio